Állapotfelmérés

A mozgásszervi állapotfelmérés minden egyes terápia előtt szükséges. Az orvosi vizsgálat után, a terapeuta is megvizsgálja, hogy az Ön számára legmegfelelőbb terápiát tudja kiválasztani. A problémák megoldása gyakran nem csak a fájdalmas pont területén történik, az összefüggéseket kell megtalálni. Pl.: egy derékfájdalom a rossz pozícióban való ülés, állás, emelés, a mozgásszegény életmód, belső szervi elváltozások, csípő, térd, talp elváltozások  során is kialakulhatnak. Ezeket mind meg kell keresni és a kiváltó okokat kell megszüntetni. 

A mozgásszervi állapotfelmérés áll egy részletes anamnézis felvételből, kikérdezésből. Fontos a már meglévő betegségek tisztázása, a használt gyógyszerek neve. Meg kell tudni, hogy az adott probléma mikor alakult ki, mi az ami a tüneteket fokozza, enyhíti, stb..

Anamnézis felvétele után következik a megtekintés. A terapeuta megtekinti a vendég járását, állását, mozgását, testének felépítését, asszimetriát, sérülésre utaló nyomokat keres.

Ezután következik a tapintás. A fájdalmas terület  tapintása fontos információkat szolgál a terapeutának, a testrész hőmérséklete, benyomhatósága, stb..

A következő lépése az állapotfelmérésnek a mozgások vizsgálatával folytatódik. A passzív és aktív mozgásokat, az ép és érinett oldal összehasonlítása fontos adatokat szolgál. Különböző speciális tesztekkel (pl.: idegnyújtási tesztek) segítségével differenciálhatjuk a fájdalom helyét, jellegét. 

Az állapotfelmérés során a vendég képet kap a mozgásszervrendszere állapotáról, esetleges eltéréseiről. Az állapotfelmérés birtokában a terapeuta kezelési tervet tud felállítani.

Mikor javasolt az állapotfelmérés?

A felmérés javallatai

  • Bármilyen terápia igénybevétele előtt szükséges elvégezni
  • Sportolás elkezdése előtt
  • Tisztába szeretne jönni a mozgásszervi állapotával

Mikor nem javasolt az állapotfelmérés?

A felmérés ellenjavallatai
  • Nincs
Share on facebook
Legnépszerűbb
KaToNa Rehab a médiában