Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

gerincfájdalom

Gerincfájdalom kezelése

Először is tisztáznunk kell a gerincfájdalom forrását.

Alapos állapotfelmérés során felkutatjuk az érintett struktúrákat (izomszövet, ízületi komponensek, idegszövet, fascia, stb.). Gyakran nem egy struktúra érintett, hanem egy egész rendszer, ezért nem elegendő egy kezelési technika. Fontos kiválasztani egy ízületi technikát (pl. manuálterápia), egy fascia technikát (pl. Dr. Stephen Typaldos féle FDM terápia), ha kell, idegmobilizáló technikát, hogy a gerincfájdalom kezelése hatékony legyen.

Általában 5-10 alkalom elegendő a fájdalmak megszüntetésére. Mindez hetente 45 percet vesz igénybe.

Egy konkrét példával szemléltetem, hogyan kezelhető hatékonyan egy derékprobléma.

Dávid 2019 októberében fordult hozzám. 13 éve egy kereskedelemmel foglalkozó cég irodájában ülőmunkát végez. Már évek óta húzódást, enyhe fájdalmat érzett a derekában, ami reggel rosszabb volt, majd miután „bejáratódott” enyhült, de a nap végére a sok ülés után mindig jobban fájt a dereka.

Ismerősei ajánlására elment egy edzőterembe. Az első edzés után izomláznak tudta be a fokozódó fájdalmat, ezért elment a következő edzésre is. A második edzés után már akkora fájdalmai voltak, hogy orvoshoz kellett fordulnia. Hosszas várakozás után egy MR vizsgálat segítségével megállapították, hogy az L3-4 csigolyái között kitüremkedés figyelhető meg, amely nem okoz kompressziót (protrusio disci intervertebralis L3-4). Gyógyszeres terápia hatására a fájdalmak enyhültek, de nem múltak el. Orvosa ajánlására érkezett hozzám egy komplex terápiára. 

A terápia megkezdése előtt neuro-musculo-sceletalis koncepció szerinti vizsgálatot végeztem, mely segítségével az érintett struktúrákat gyorsan és hatékonyan feltérképeztem. Ez a szemlélet funkcionálisan vizsgálja az emberi testet, minden problémára komplex megoldást keres. Dávid esetében a probléma feljebb, a háti szakasz alsó részén volt a T10-12 (mely funkcionálisan már az ágyéki szakasz felső része). Ebben a szegmentben az ízületek merevsége okozta a derékfájdalmát.

Vélhetően a tartós ülésnek köszönhetően gyengültek a mély hátizmai (a paravertebrális izomcsoport) és a hasizmai, melynek következtében a gerinc alsó része folyamatosan túlterhelés alatt állt, ehhez hozzáadódott a helytelen ülés, rossz ergonómia és már minden adott volt a gerincfájdalom kialakulásához.

Dávid gerincfájdalmának megszüntetése

  1. Dr. Stephen Typaldos féle FDM terápiával, a felületes és mély fasciák lazítása
  2. Ízületi mobilizációval a merev szegmentek lazítása
  3. Kinezio Tape segítségével az elért eredmények fokozása
  4. A gyengült izomzat erősítése speciális gyógytornával
  5. Ergonómi helyreállítása

Dávid fájdalmai 6 kezelést követően elmúltak, azóta is rendszeresen jár hozzám tornázni, a fájdalmak újbóli kialakulásának megelőzése érdekében. 

Mi történne, ha újra készítenének egy MR felvételt Dávid gerincéről? Vajon eltűnt a kitüremkedés? – A válasz: NEM. De nem is az volt a cél, hogy visszatuszkoljuk a kitüremkedett porckorongot, hanem, hogy megtaláljuk és kezeljük a fájdalmait okozó problémát.

Az eset jól mutatja, hogy csak az MR felvételre hagyatkozva, az ott leírt probléma megszüntetésére irányuló kezelés nem lett volna sikeres. Az eredményesség kulcsa az alapos differenciálás, az érintett struktúrák meghatározása és azok kezelése, így a gerincfájdalom megszüntethető.

Ha Önnek is derékproblémái vannak, vagy meg szeretné előzni, jelentkezzen be egy állapotfelméréssel összekötött komplex kezelésre. Árainkról a főoldalon tájékozódhat.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!