Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

gerincfájdalom

Gerincfájdalom kezelése

Először is tisztáznunk kell a gerincfájdalom forrását.

Alapos állapotfelmérés során felkutatjuk az érintett struktúrákat (izomszövet, ízületi komponensek, idegszövet, fascia, stb.). Gyakran nem egy struktúra érintett, hanem egy egész rendszer, ezért nem elegendő egy kezelési technika. Fontos kiválasztani egy ízületi technikát (pl. manuálterápia), egy fascia technikát (pl. Dr. Stephen Typaldos féle FDM terápia), ha kell, idegmobilizáló technikát, hogy a gerincfájdalom kezelése hatékony legyen.

Általában 5-10 alkalom elegendő a fájdalmak megszüntetésére. Mindez hetente 45 percet vesz igénybe.

Egy konkrét példával szemléltetem, hogyan kezelhető hatékonyan egy derékprobléma.

Dávid 2019 októberében fordult hozzám. 13 éve egy kereskedelemmel foglalkozó cég irodájában ülőmunkát végez. Már évek óta húzódást, enyhe fájdalmat érzett a derekában, ami reggel rosszabb volt, majd miután „bejáratódott” enyhült, de a nap végére a sok ülés után mindig jobban fájt a dereka.

Ismerősei ajánlására elment egy edzőterembe. Az első edzés után izomláznak tudta be a fokozódó fájdalmat, ezért elment a következő edzésre is. A második edzés után már akkora fájdalmai voltak, hogy orvoshoz kellett fordulnia. Hosszas várakozás után egy MR vizsgálat segítségével megállapították, hogy az L3-4 csigolyái között kitüremkedés figyelhető meg, amely nem okoz kompressziót (protrusio disci intervertebralis L3-4). Gyógyszeres terápia hatására a fájdalmak enyhültek, de nem múltak el. Orvosa ajánlására érkezett hozzám egy komplex terápiára. 

A terápia megkezdése előtt neuro-musculo-sceletalis koncepció szerinti vizsgálatot végeztem, mely segítségével az érintett struktúrákat gyorsan és hatékonyan feltérképeztem. Ez a szemlélet funkcionálisan vizsgálja az emberi testet, minden problémára komplex megoldást keres. Dávid esetében a probléma feljebb, a háti szakasz alsó részén volt a T10-12 (mely funkcionálisan már az ágyéki szakasz felső része). Ebben a szegmentben az ízületek merevsége okozta a derékfájdalmát.

Vélhetően a tartós ülésnek köszönhetően gyengültek a mély hátizmai (a paravertebrális izomcsoport) és a hasizmai, melynek következtében a gerinc alsó része folyamatosan túlterhelés alatt állt, ehhez hozzáadódott a helytelen ülés, rossz ergonómia és már minden adott volt a gerincfájdalom kialakulásához.

Dávid gerincfájdalmának megszüntetése

  1. Dr. Stephen Typaldos féle FDM terápiával, a felületes és mély fasciák lazítása
  2. Ízületi mobilizációval a merev szegmentek lazítása
  3. Kinezio Tape segítségével az elért eredmények fokozása
  4. A gyengült izomzat erősítése speciális gyógytornával
  5. Ergonómi helyreállítása

Dávid fájdalmai 6 kezelést követően elmúltak, azóta is rendszeresen jár hozzám tornázni, a fájdalmak újbóli kialakulásának megelőzése érdekében. 

Mi történne, ha újra készítenének egy MR felvételt Dávid gerincéről? Vajon eltűnt a kitüremkedés? – A válasz: NEM. De nem is az volt a cél, hogy visszatuszkoljuk a kitüremkedett porckorongot, hanem, hogy megtaláljuk és kezeljük a fájdalmait okozó problémát.

Az eset jól mutatja, hogy csak az MR felvételre hagyatkozva, az ott leírt probléma megszüntetésére irányuló kezelés nem lett volna sikeres. Az eredményesség kulcsa az alapos differenciálás, az érintett struktúrák meghatározása és azok kezelése, így a gerincfájdalom megszüntethető.

Ha Önnek is derékproblémái vannak, vagy meg szeretné előzni, jelentkezzen be egy állapotfelméréssel összekötött komplex kezelésre. Árainkról a főoldalon tájékozódhat.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!