Ízületi ropogás

ízületi ropogás

Az ízületi ropogás mindenképp rosszat jelent?

A legtöbb embernek valamelyik ízülete adott már ki kattanó, ropogó hangot. Ez a jelenség leggyakrabban a derekunk, nyakunk, ujjaink ízületeiben alakul ki. Számos kutatást, megfejtést publikáltak már, azonban a tudomány még mindig különféle válaszokat adhat arra a kérdésre, hogy mi okozza ezeket a hangokat. A jelenségre több magyarázat is van.

1Az egyik válasz, az egymáshoz szorosan kapcsolódó ízületi felszínek szétválasztásakor (pl.: ízületi manipuláció), az ízületi üregben csökken a nyomás. Az ízületben található synoviális folyadékban gázok oldódnak fel (szén-dioxid, oxigén és nitrogén). Ezek a gázok buborékot képeznek, majd hirtelen szétesnek és ez a szétesés okozza a hangot. Ezután az ízületi folyadékba körülbelül 20 perc alatt felszívódnak ezek a gázok, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem tudjuk újra előidézni ezt a hangot. [1]

2Egy másik lehetőség, az inak átcsúszása a csontokon lévő kiemelkedéseken. [2] Ezt okozhatja akár egy rossz szögben kivitelezett mozgás, de akár a szalag sérülése is okozhat ilyen tüneteket. Ilyenkor ez a roppanó hang lágyabb, nem olyan éles, mint az előbb említett esetben. Könnyen lehet rajta segíteni, miután megtaláltuk a problémát kiváltó okokat, lehet a feszes izmok lazításával, a fascia disztroziók kezelésével, vagy az ízületeket stabilizáló izmok erősítésével elmúlnak a tünetek. 

3A lehetséges okok közül a harmadik, egy egészen más érzetű és hangú ropogás, súrlódás, amely komoly problémát is jelenthet. Az ízületek egymáshoz képest elmozdulnak, az elmozdulás során a szalagok, a synoviális folyadék, az ízületi felszíneket borító porcfelszín fontos szerepet játszanak, az elmozdulás súrlódásmentes létrejöttének biztosításában. A ízületi porcfelszínek kopása során azonban ez a súrlódásmentes elmozdulás nem biztosított, mely hatására a mozgás fájdalmas lehet. [3]

osteoarthritis
https://affinityhealthcorp.com/osteoarthritis/

Összegzés

Az ízületi ropogás nem feltétlenül jelent rosszat, de ha fájdalommal párosul mindenképpen forduljunk orvoshoz. Megelőzésképpen pedig ajánlott valamilyen testmozgás, mellyel biztosítjuk az ízületek normál mozgását és az izmok megfelelő állapotát.

Hivatkozások

[1]  Maigne, Jean-Yves; Vautravers, Philippe (September 2003). “Mechanism of action of spinal manipulative therapy”. Joint Bone Spine70 (5): 336–341.

[2] Protopapas M, Cymet T, Protapapas M (1 May 2002). “Joint cracking and popping: understanding noises that accompany articular release”

[3]  Deweber K, Olszewski M, Ortolano R (2011). “Knuckle cracking and hand osteoarthritis”. J Am Board Fam Med24 (2): 169–174.

Share on facebook
Legnépszerűbb
KaToNa Rehab a médiában

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.