Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

ízületi ropogás

Ízületi ropogás

Az ízületi ropogás mindenképp rosszat jelent?

A legtöbb embernek valamelyik ízülete adott már ki kattanó, ropogó hangot. Ez a jelenség leggyakrabban a derekunk, nyakunk, ujjaink ízületeiben alakul ki. Számos kutatást, megfejtést publikáltak már, azonban a tudomány még mindig különféle válaszokat adhat arra a kérdésre, hogy mi okozza ezeket a hangokat. A jelenségre több magyarázat is van.

1Az egyik válasz, az egymáshoz szorosan kapcsolódó ízületi felszínek szétválasztásakor (pl.: ízületi manipuláció), az ízületi üregben csökken a nyomás. Az ízületben található synoviális folyadékban gázok oldódnak fel (szén-dioxid, oxigén és nitrogén). Ezek a gázok buborékot képeznek, majd hirtelen szétesnek és ez a szétesés okozza a hangot. Ezután az ízületi folyadékba körülbelül 20 perc alatt felszívódnak ezek a gázok, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem tudjuk újra előidézni ezt a hangot. [1]

2Egy másik lehetőség, az inak átcsúszása a csontokon lévő kiemelkedéseken. [2] Ezt okozhatja akár egy rossz szögben kivitelezett mozgás, de akár a szalag sérülése is okozhat ilyen tüneteket. Ilyenkor ez a roppanó hang lágyabb, nem olyan éles, mint az előbb említett esetben. Könnyen lehet rajta segíteni, miután megtaláltuk a problémát kiváltó okokat, lehet a feszes izmok lazításával, a fascia disztroziók kezelésével, vagy az ízületeket stabilizáló izmok erősítésével elmúlnak a tünetek. 

3A lehetséges okok közül a harmadik, egy egészen más érzetű és hangú ropogás, súrlódás, amely komoly problémát is jelenthet. Az ízületek egymáshoz képest elmozdulnak, az elmozdulás során a szalagok, a synoviális folyadék, az ízületi felszíneket borító porcfelszín fontos szerepet játszanak, az elmozdulás súrlódásmentes létrejöttének biztosításában. A ízületi porcfelszínek kopása során azonban ez a súrlódásmentes elmozdulás nem biztosított, mely hatására a mozgás fájdalmas lehet. [3]

osteoarthritis
https://affinityhealthcorp.com/osteoarthritis/

Összegzés

Az ízületi ropogás nem feltétlenül jelent rosszat, de ha fájdalommal párosul mindenképpen forduljunk orvoshoz. Megelőzésképpen pedig ajánlott valamilyen testmozgás, mellyel biztosítjuk az ízületek normál mozgását és az izmok megfelelő állapotát.

Hivatkozások

[1]  Maigne, Jean-Yves; Vautravers, Philippe (September 2003). „Mechanism of action of spinal manipulative therapy”. Joint Bone Spine70 (5): 336–341.

[2] Protopapas M, Cymet T, Protapapas M (1 May 2002). „Joint cracking and popping: understanding noises that accompany articular release”

[3]  Deweber K, Olszewski M, Ortolano R (2011). „Knuckle cracking and hand osteoarthritis”. J Am Board Fam Med24 (2): 169–174.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!