Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

ízületi ropogás

Ízületi ropogás

Az ízületi ropogás mindenképp rosszat jelent?

A legtöbb embernek valamelyik ízülete adott már ki kattanó, ropogó hangot. Ez a jelenség leggyakrabban a derekunk, nyakunk, ujjaink ízületeiben alakul ki. Számos kutatást, megfejtést publikáltak már, azonban a tudomány még mindig különféle válaszokat adhat arra a kérdésre, hogy mi okozza ezeket a hangokat. A jelenségre több magyarázat is van.

1Az egyik válasz, az egymáshoz szorosan kapcsolódó ízületi felszínek szétválasztásakor (pl.: ízületi manipuláció), az ízületi üregben csökken a nyomás. Az ízületben található synoviális folyadékban gázok oldódnak fel (szén-dioxid, oxigén és nitrogén). Ezek a gázok buborékot képeznek, majd hirtelen szétesnek és ez a szétesés okozza a hangot. Ezután az ízületi folyadékba körülbelül 20 perc alatt felszívódnak ezek a gázok, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem tudjuk újra előidézni ezt a hangot. [1]

2Egy másik lehetőség, az inak átcsúszása a csontokon lévő kiemelkedéseken. [2] Ezt okozhatja akár egy rossz szögben kivitelezett mozgás, de akár a szalag sérülése is okozhat ilyen tüneteket. Ilyenkor ez a roppanó hang lágyabb, nem olyan éles, mint az előbb említett esetben. Könnyen lehet rajta segíteni, miután megtaláltuk a problémát kiváltó okokat, lehet a feszes izmok lazításával, a fascia disztroziók kezelésével, vagy az ízületeket stabilizáló izmok erősítésével elmúlnak a tünetek. 

3A lehetséges okok közül a harmadik, egy egészen más érzetű és hangú ropogás, súrlódás, amely komoly problémát is jelenthet. Az ízületek egymáshoz képest elmozdulnak, az elmozdulás során a szalagok, a synoviális folyadék, az ízületi felszíneket borító porcfelszín fontos szerepet játszanak, az elmozdulás súrlódásmentes létrejöttének biztosításában. A ízületi porcfelszínek kopása során azonban ez a súrlódásmentes elmozdulás nem biztosított, mely hatására a mozgás fájdalmas lehet. [3]

osteoarthritis
https://affinityhealthcorp.com/osteoarthritis/

Összegzés

Az ízületi ropogás nem feltétlenül jelent rosszat, de ha fájdalommal párosul mindenképpen forduljunk orvoshoz. Megelőzésképpen pedig ajánlott valamilyen testmozgás, mellyel biztosítjuk az ízületek normál mozgását és az izmok megfelelő állapotát.

Hivatkozások

[1]  Maigne, Jean-Yves; Vautravers, Philippe (September 2003). „Mechanism of action of spinal manipulative therapy”. Joint Bone Spine70 (5): 336–341.

[2] Protopapas M, Cymet T, Protapapas M (1 May 2002). „Joint cracking and popping: understanding noises that accompany articular release”

[3]  Deweber K, Olszewski M, Ortolano R (2011). „Knuckle cracking and hand osteoarthritis”. J Am Board Fam Med24 (2): 169–174.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!