Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

nyak kezelés

Csontkovács kezelés helyett

Manuálterápia

Nagyon sokan nem tudják, hová érdemes fordulniuk mozgásszervi problémáikkal. Útközben elakadnak, vagy eredménytelen kezelések miatt demotiváltak lesznek a saját problémájuk megoldásával kapcsolatban és „megtanulnak együtt élni fájdalommal”. Akik pedig nem törődnek bele a fájdalmaikba, sokszor nem a megfelelő szakemberhez fordulnak. Budapest és vidék viszonylatában sem könnyű megtalálni a megfelelő szakembereket.

Először is tisztáznunk kell néhány fogalmat, különbséget kell tennünk a csontkovács által végzett tevékenység és manuális terápia között.

A csontkovácsolás a mozgásszervi problémák enyhítése érdekében végzett népi gyógymód volt, mely az ízületek kézzel végzett mobilizálásával és manipulálásával végzett technikát jelent. Egészen a XVIII. századig elfogadott volt a csontkovács foglalkozás. A kezelések közben alkalmazott fogások helyes kivitelezése és a megfelelő technikák kiválasztása azonban nagy szakértelmet kívánnak. A mozgástudományok és mozgásszervi megbetegedések tanulmányozása lehetővé tette a manuális terápiák fejlődését is, köszönhetően orvosok és gyógytornászok munkájának. Az 1954-ben az ausztrál származású Geoffrey Douglas Maitland gyógytornász elkezdett manuálterápiát oktatni, mely technikát jelenleg is világszerte oktatnak, több különböző manuálterápia mellett, mint pl.: a Semmelweis Egyetemen is oktatott Barvicsenkó féle manuálterápia. 

Röviden a manuálterápiáról

A manuálterápia egy holisztikus szemléletű tudomány, mely foglalkozik az izom-ideg-csont rendszerek működésével és azok megbetegedésével, kezelésével. Manuálterapeuta képesítést, az 1997-es Egészségügyi Törvény értelmében Magyarországon csakis Orvosi vagy Gyógytornász végzettséggel lehet szerezni. Az előképzettség biztosítja, hogy a terapeuta rendelkezzen megfelelő anatómiai és patológiai ismeretekkel, melyek elengedhetetlenek a munkánk során. Ahogy a nevében is benne van, manuális, kézzel végzett, mechanikai ingerekkel végzett gyógyító tevékenység, melyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) engedélyt ad. 

A terápia menete 

Ha a páciensnek nincsenek komoly tünetei, de szeretné megelőzni azok kialakulását, akkor közvetlenül felkeresheti a gyógytornászát. Megelőző, prevenciós jelleggel a gyógytornász felállít egy speciális mozgásprogramot.

Ha a páciensnek komoly tünetei vannak, kisugárzó fájdalma, zsibbadása, stb., akkor:

A terápia mindig orvosi vizsgálattal kezdődik. A páciens felkeresi a tüneteivel az orvosát. Az orvos felállít egy diagnózist, melyhez szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is használ. A diagnózis felállítása után következik a kezelési terv felállítása. A kezelési terv tartalmazhat gyógyszeres, műtéti, vagy konzervatív terápiát is. A konzervatív terápiát végzi a gyógytornász. A páciens felkeresi a gyógytornászát, manuálterapeutáját az orvostól kapott vizsgálatokkal, eredményekkel, a gyógytornász felveszi a páciens mozgásszervi állapotát, a kapott eredmények alapján kiválasztja a legmegfelelőbb technikát, majd azt célzottan alkalmazza.

Honnan tudom, hogy jó helyen járok? 

 • a terapeuta rendelkezik az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) által kiállított engedéllyel
 • a terapeuta rendelkezik a megfelelő végzettségekkel
 • a kezelés előtt ki kell töltenie egy regisztrációs lapot
 • a kezelés előtt a terapeuta alapos betegvizsgálatot végez
 • a terapeuta megfelelő dokumentációt készít
 • a terapeuta mindenről tájékoztatja a pácienst
 • a kezelés után a terapeuta számlát állít ki az elvégzett terápiáról

Ha nem bízik benne, hogy a terapeuta rendelkezik a fent említett engedéllyel, végzettséggel, nyugodtan kérje meg, hogy mutassa meg a róla szóló igazolásokat. Betegvizsgálat nélkül soha ne engedje, hogy elkezdjék kezelni, tekerni, csavarni, ropogtatni! 

Csak az a terapeuta végezhet gyógyító tevékenységet, akinek erre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad, ami magában foglalja, hogy a terapeuta rendelkezik a megfelelő egészségügyi képzettséggel, rendelkezik felelősségbiztosítással. Ezek azért is fontosak, mert így a terapeuta felelősségre vonható.

Honnan tudom, hogy nem járok jó helyen?

 • a kezelés helyszíne nem megfelelő (nincs váró, nincs mosdó, nincs elkülönített helység az öltözésre, nem biztosított a megfelelő higiéné feltételei (nincs egyszer használatos papírtörlő, folyékony szappan, kézfertőtlenítő))
 • nem kell kitöltenie regisztrációs lapot
 • kezelés előtt a terapeuta nem nézi meg az orvosi papírjait
 • a kezelés nagy része az ízületek „kiropogtatásából” áll
 • ha a kezelő azokat a kifejezéseket használja, hogy „nincs jó helyen a csigolyája, medencéje, ízülete, ezért ő visszateszi”
 • ha kezelés után nem kap számlát

Mi történhet egy rosszul kivitelezett csontkovács kezelés során?

 • bénulás
 • csonttörés
 • keringési zavar
 • legrosszabb esetben halál
 • stb.

Ezért is nagyon fontos, hogy csak megbízható, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberhez forduljunk.

Miben tud segíteni egy gyógytornász, manuálterapeuta?

 • gerincfájdalom
 • gerincsérv
 • sérülések (csonttörés, izom, szalag sérülések)
 • műtétek előtti és utáni állapotok
 • megelőzés
 • ízületi fájdalmak
 • idegrendszeri megbetegedések (stroke, sclerosis multiplex, stb.)
 • mozgásszervi problémák okozta fejfájás, fülzúgás, szexuális zavarok
 • stb.

#csontkovács kezelés #csontkovács budapest #csontkovács 12. kerület #gyógytorász budapest #manuálterápia budapest

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700011.nm

The Maitland® Concept

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!