Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

nyak kezelés

Csontkovács kezelés helyett

Manuálterápia

Nagyon sokan nem tudják, hová érdemes fordulniuk mozgásszervi problémáikkal. Útközben elakadnak, vagy eredménytelen kezelések miatt demotiváltak lesznek a saját problémájuk megoldásával kapcsolatban és „megtanulnak együtt élni fájdalommal”. Akik pedig nem törődnek bele a fájdalmaikba, sokszor nem a megfelelő szakemberhez fordulnak. Budapest és vidék viszonylatában sem könnyű megtalálni a megfelelő szakembereket.

Először is tisztáznunk kell néhány fogalmat, különbséget kell tennünk a csontkovács által végzett tevékenység és manuális terápia között.

A csontkovácsolás a mozgásszervi problémák enyhítése érdekében végzett népi gyógymód volt, mely az ízületek kézzel végzett mobilizálásával és manipulálásával végzett technikát jelent. Egészen a XVIII. századig elfogadott volt a csontkovács foglalkozás. A kezelések közben alkalmazott fogások helyes kivitelezése és a megfelelő technikák kiválasztása azonban nagy szakértelmet kívánnak. A mozgástudományok és mozgásszervi megbetegedések tanulmányozása lehetővé tette a manuális terápiák fejlődését is, köszönhetően orvosok és gyógytornászok munkájának. Az 1954-ben az ausztrál származású Geoffrey Douglas Maitland gyógytornász elkezdett manuálterápiát oktatni, mely technikát jelenleg is világszerte oktatnak, több különböző manuálterápia mellett, mint pl.: a Semmelweis Egyetemen is oktatott Barvicsenkó féle manuálterápia. 

Röviden a manuálterápiáról

A manuálterápia egy holisztikus szemléletű tudomány, mely foglalkozik az izom-ideg-csont rendszerek működésével és azok megbetegedésével, kezelésével. Manuálterapeuta képesítést, az 1997-es Egészségügyi Törvény értelmében Magyarországon csakis Orvosi vagy Gyógytornász végzettséggel lehet szerezni. Az előképzettség biztosítja, hogy a terapeuta rendelkezzen megfelelő anatómiai és patológiai ismeretekkel, melyek elengedhetetlenek a munkánk során. Ahogy a nevében is benne van, manuális, kézzel végzett, mechanikai ingerekkel végzett gyógyító tevékenység, melyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) engedélyt ad. 

A terápia menete 

Ha a páciensnek nincsenek komoly tünetei, de szeretné megelőzni azok kialakulását, akkor közvetlenül felkeresheti a gyógytornászát. Megelőző, prevenciós jelleggel a gyógytornász felállít egy speciális mozgásprogramot.

Ha a páciensnek komoly tünetei vannak, kisugárzó fájdalma, zsibbadása, stb., akkor:

A terápia mindig orvosi vizsgálattal kezdődik. A páciens felkeresi a tüneteivel az orvosát. Az orvos felállít egy diagnózist, melyhez szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is használ. A diagnózis felállítása után következik a kezelési terv felállítása. A kezelési terv tartalmazhat gyógyszeres, műtéti, vagy konzervatív terápiát is. A konzervatív terápiát végzi a gyógytornász. A páciens felkeresi a gyógytornászát, manuálterapeutáját az orvostól kapott vizsgálatokkal, eredményekkel, a gyógytornász felveszi a páciens mozgásszervi állapotát, a kapott eredmények alapján kiválasztja a legmegfelelőbb technikát, majd azt célzottan alkalmazza.

Honnan tudom, hogy jó helyen járok? 

 • a terapeuta rendelkezik az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) által kiállított engedéllyel
 • a terapeuta rendelkezik a megfelelő végzettségekkel
 • a kezelés előtt ki kell töltenie egy regisztrációs lapot
 • a kezelés előtt a terapeuta alapos betegvizsgálatot végez
 • a terapeuta megfelelő dokumentációt készít
 • a terapeuta mindenről tájékoztatja a pácienst
 • a kezelés után a terapeuta számlát állít ki az elvégzett terápiáról

Ha nem bízik benne, hogy a terapeuta rendelkezik a fent említett engedéllyel, végzettséggel, nyugodtan kérje meg, hogy mutassa meg a róla szóló igazolásokat. Betegvizsgálat nélkül soha ne engedje, hogy elkezdjék kezelni, tekerni, csavarni, ropogtatni! 

Csak az a terapeuta végezhet gyógyító tevékenységet, akinek erre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad, ami magában foglalja, hogy a terapeuta rendelkezik a megfelelő egészségügyi képzettséggel, rendelkezik felelősségbiztosítással. Ezek azért is fontosak, mert így a terapeuta felelősségre vonható.

Honnan tudom, hogy nem járok jó helyen?

 • a kezelés helyszíne nem megfelelő (nincs váró, nincs mosdó, nincs elkülönített helység az öltözésre, nem biztosított a megfelelő higiéné feltételei (nincs egyszer használatos papírtörlő, folyékony szappan, kézfertőtlenítő))
 • nem kell kitöltenie regisztrációs lapot
 • kezelés előtt a terapeuta nem nézi meg az orvosi papírjait
 • a kezelés nagy része az ízületek „kiropogtatásából” áll
 • ha a kezelő azokat a kifejezéseket használja, hogy „nincs jó helyen a csigolyája, medencéje, ízülete, ezért ő visszateszi”
 • ha kezelés után nem kap számlát

Mi történhet egy rosszul kivitelezett csontkovács kezelés során?

 • bénulás
 • csonttörés
 • keringési zavar
 • legrosszabb esetben halál
 • stb.

Ezért is nagyon fontos, hogy csak megbízható, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberhez forduljunk.

Miben tud segíteni egy gyógytornász, manuálterapeuta?

 • gerincfájdalom
 • gerincsérv
 • sérülések (csonttörés, izom, szalag sérülések)
 • műtétek előtti és utáni állapotok
 • megelőzés
 • ízületi fájdalmak
 • idegrendszeri megbetegedések (stroke, sclerosis multiplex, stb.)
 • mozgásszervi problémák okozta fejfájás, fülzúgás, szexuális zavarok
 • stb.

#csontkovács kezelés #csontkovács budapest #csontkovács 12. kerület #gyógytorász budapest #manuálterápia budapest

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700011.nm

The Maitland® Concept

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!