Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

nyak kezelés

Csontkovács kezelés helyett

Manuálterápia

Nagyon sokan nem tudják, hová érdemes fordulniuk mozgásszervi problémáikkal. Útközben elakadnak, vagy eredménytelen kezelések miatt demotiváltak lesznek a saját problémájuk megoldásával kapcsolatban és „megtanulnak együtt élni fájdalommal”. Akik pedig nem törődnek bele a fájdalmaikba, sokszor nem a megfelelő szakemberhez fordulnak. Budapest és vidék viszonylatában sem könnyű megtalálni a megfelelő szakembereket.

Először is tisztáznunk kell néhány fogalmat, különbséget kell tennünk a csontkovács által végzett tevékenység és manuális terápia között.

A csontkovácsolás a mozgásszervi problémák enyhítése érdekében végzett népi gyógymód volt, mely az ízületek kézzel végzett mobilizálásával és manipulálásával végzett technikát jelent. Egészen a XVIII. századig elfogadott volt a csontkovács foglalkozás. A kezelések közben alkalmazott fogások helyes kivitelezése és a megfelelő technikák kiválasztása azonban nagy szakértelmet kívánnak. A mozgástudományok és mozgásszervi megbetegedések tanulmányozása lehetővé tette a manuális terápiák fejlődését is, köszönhetően orvosok és gyógytornászok munkájának. Az 1954-ben az ausztrál származású Geoffrey Douglas Maitland gyógytornász elkezdett manuálterápiát oktatni, mely technikát jelenleg is világszerte oktatnak, több különböző manuálterápia mellett, mint pl.: a Semmelweis Egyetemen is oktatott Barvicsenkó féle manuálterápia. 

Röviden a manuálterápiáról

A manuálterápia egy holisztikus szemléletű tudomány, mely foglalkozik az izom-ideg-csont rendszerek működésével és azok megbetegedésével, kezelésével. Manuálterapeuta képesítést, az 1997-es Egészségügyi Törvény értelmében Magyarországon csakis Orvosi vagy Gyógytornász végzettséggel lehet szerezni. Az előképzettség biztosítja, hogy a terapeuta rendelkezzen megfelelő anatómiai és patológiai ismeretekkel, melyek elengedhetetlenek a munkánk során. Ahogy a nevében is benne van, manuális, kézzel végzett, mechanikai ingerekkel végzett gyógyító tevékenység, melyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) engedélyt ad. 

A terápia menete 

Ha a páciensnek nincsenek komoly tünetei, de szeretné megelőzni azok kialakulását, akkor közvetlenül felkeresheti a gyógytornászát. Megelőző, prevenciós jelleggel a gyógytornász felállít egy speciális mozgásprogramot.

Ha a páciensnek komoly tünetei vannak, kisugárzó fájdalma, zsibbadása, stb., akkor:

A terápia mindig orvosi vizsgálattal kezdődik. A páciens felkeresi a tüneteivel az orvosát. Az orvos felállít egy diagnózist, melyhez szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is használ. A diagnózis felállítása után következik a kezelési terv felállítása. A kezelési terv tartalmazhat gyógyszeres, műtéti, vagy konzervatív terápiát is. A konzervatív terápiát végzi a gyógytornász. A páciens felkeresi a gyógytornászát, manuálterapeutáját az orvostól kapott vizsgálatokkal, eredményekkel, a gyógytornász felveszi a páciens mozgásszervi állapotát, a kapott eredmények alapján kiválasztja a legmegfelelőbb technikát, majd azt célzottan alkalmazza.

Honnan tudom, hogy jó helyen járok? 

 • a terapeuta rendelkezik az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) által kiállított engedéllyel
 • a terapeuta rendelkezik a megfelelő végzettségekkel
 • a kezelés előtt ki kell töltenie egy regisztrációs lapot
 • a kezelés előtt a terapeuta alapos betegvizsgálatot végez
 • a terapeuta megfelelő dokumentációt készít
 • a terapeuta mindenről tájékoztatja a pácienst
 • a kezelés után a terapeuta számlát állít ki az elvégzett terápiáról

Ha nem bízik benne, hogy a terapeuta rendelkezik a fent említett engedéllyel, végzettséggel, nyugodtan kérje meg, hogy mutassa meg a róla szóló igazolásokat. Betegvizsgálat nélkül soha ne engedje, hogy elkezdjék kezelni, tekerni, csavarni, ropogtatni! 

Csak az a terapeuta végezhet gyógyító tevékenységet, akinek erre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad, ami magában foglalja, hogy a terapeuta rendelkezik a megfelelő egészségügyi képzettséggel, rendelkezik felelősségbiztosítással. Ezek azért is fontosak, mert így a terapeuta felelősségre vonható.

Honnan tudom, hogy nem járok jó helyen?

 • a kezelés helyszíne nem megfelelő (nincs váró, nincs mosdó, nincs elkülönített helység az öltözésre, nem biztosított a megfelelő higiéné feltételei (nincs egyszer használatos papírtörlő, folyékony szappan, kézfertőtlenítő))
 • nem kell kitöltenie regisztrációs lapot
 • kezelés előtt a terapeuta nem nézi meg az orvosi papírjait
 • a kezelés nagy része az ízületek „kiropogtatásából” áll
 • ha a kezelő azokat a kifejezéseket használja, hogy „nincs jó helyen a csigolyája, medencéje, ízülete, ezért ő visszateszi”
 • ha kezelés után nem kap számlát

Mi történhet egy rosszul kivitelezett csontkovács kezelés során?

 • bénulás
 • csonttörés
 • keringési zavar
 • legrosszabb esetben halál
 • stb.

Ezért is nagyon fontos, hogy csak megbízható, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberhez forduljunk.

Miben tud segíteni egy gyógytornász, manuálterapeuta?

 • gerincfájdalom
 • gerincsérv
 • sérülések (csonttörés, izom, szalag sérülések)
 • műtétek előtti és utáni állapotok
 • megelőzés
 • ízületi fájdalmak
 • idegrendszeri megbetegedések (stroke, sclerosis multiplex, stb.)
 • mozgásszervi problémák okozta fejfájás, fülzúgás, szexuális zavarok
 • stb.

#csontkovács kezelés #csontkovács budapest #csontkovács 12. kerület #gyógytorász budapest #manuálterápia budapest

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700011.nm

The Maitland® Concept

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!