nyak kezelés

Csontkovács kezelés 

Nagyon sokan nem tudják, hová érdemes fordulniuk mozgásszervi problémáikkal, útközben elakadnak, vagy eredménytelen kezelések miatt demotiváltak lesznek a saját problémájuk megoldásával kapcsolatban és “megtanulnak együtt élni problémáikkal”. Akik pedig nem törődnek bele a fájdalmaikba, sokszor nem a megfelelő szakemberhez fordulnak. Budapest és vidék viszonylatában sem könnyű megtalálni a megfelelő szakembereket.

Először is tisztáznunk kell néhány fogalmat, különbséget kell tennünk a csontkovács által végzett tevékenység és manuális terápia között.

Gyógyító tevékenység, melyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad. Csak orvos, vagy gyógytornász végezhet ilyen jellegű terápiát. Problémaspecifikusan kiválasztott kezelés. Kézzel végzett ízületi-, idegmobilizációt, izomtechnikákat alkalmazó kezelés. Bizonyítékokon alapuló, a modern medicina által jól behatárolt terápia.

Népi hagyományok útján terjedt, ízületi manipuláción alapuló tevékenység volt az elmúlt századokban. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nem tartja számon a gyógyító tevékenységek között. Törvényi szabályozás alapján ízületi manipulációt csak orvos végezhet.

Az adott ízület élettani mozgástartományán belül végzett mozgatást jelenti.

Az adott ízület élettani mozgáspályája végén, gyors impulzussal, kis amplitúdóval végzett eljárás, melyet roppanó hang kísérhet. Csak orvos végezheti.

A csontkovácsolás a mozgásszervi problémák enyhítése érdekében végzett népi gyógymód volt, mely az ízületek kézzel végzett mobilizálásával és manipulálásával végzett technikát jelent. Egészen a XVIII. századig elfogadott volt a csontkovács foglalkozás. A kezelések közben alkalmazott fogások helyes kivitelezése és a megfelelő technikák kiválasztása azonban nagy szakértelmet kívánnak. A mozgástudományok és mozgásszervi megbetegedések tanulmányozása lehetővé tette a manuális terápiák fejlődését is, köszönhetően orvosok és gyógytornászok munkájának. Az 1954-ben az ausztrál származású Geoffrey Douglas Maitland gyógytornász elkezdett manuálterápiát oktatni, mely technikát jelenleg is világszerte oktatnak, több különböző manuálterápia mellett, mint pl.: a Semmelweis Egyetemen is oktatott Barvicsenkó féle manuálterápia. 

Röviden a manuálterápiáról

A manuálterápia egy holisztikus szemléletű tudomány, mely foglalkozik az izom-ideg-csont rendszerek működésével és azok megbetegedésével, kezelésével. Manuálterapeuta képesítést, az 1997-es Egészségügyi Törvény értelmében Magyarországon csakis Orvosi vagy Gyógytornász végzettséggel lehet szerezni. Az előképzettség biztosítja, hogy a terapeuta rendelkezzen megfelelő anatómiai és patológiai ismeretekkel, melyek elengedhetetlenek a munkánk során. Ahogy a nevében is benne van, manuális, kézzel végzett, mechanikai ingerekkel végzett gyógyító tevékenység, melyre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) engedélyt ad. 

A terápia menete 

Ha a páciensnek nincsenek komoly tünetei, de szeretné megelőzni azok kialakulását, akkor közvetlenül felkeresheti a gyógytornászát. Megelőző, prevenciós jelleggel a gyógytornász felállít egy speciális mozgásprogramot.

Ha a páciensnek komoly tünetei vannak, kisugárzó fájdalma, zsibbadása, stb., akkor:

A terápia mindig orvosi vizsgálattal kezdődik. A páciens felkeresi a tüneteivel az orvosát. Az orvos felállít egy diagnózist, melyhez szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is használ. A diagnózis felállítása után következik a kezelési terv felállítása. A kezelési terv tartalmazhat gyógyszeres, műtéti, vagy konzervatív terápiát is. A konzervatív terápiát végzi a gyógytornász. A páciens felkeresi a gyógytornászát, manuálterapeutáját az orvostól kapott vizsgálatokkal, eredményekkel, a gyógytornász felveszi a páciens mozgásszervi állapotát, a kapott eredmények alapján kiválasztja a legmegfelelőbb technikát, majd azt célzottan alkalmazza.

Honnan tudom, hogy jó helyen járok? 

 • a terapeuta rendelkezik az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ANTSZ) által kiállított engedéllyel
 • a terapeuta rendelkezik a megfelelő végzettségekkel
 • a kezelés előtt ki kell töltenie egy regisztrációs lapot
 • a kezelés előtt a terapeuta alapos betegvizsgálatot végez
 • a terapeuta megfelelő dokumentációt készít
 • a terapeuta mindenről tájékoztatja a pácienst
 • a kezelés után a terapeuta számlát állít ki az elvégzett terápiáról

Ha nem bízik benne, hogy a terapeuta rendelkezik a fent említett engedéllyel, végzettséggel, nyugodtan kérje meg, hogy mutassa meg a róla szóló igazolásokat. Betegvizsgálat nélkül soha ne engedje, hogy elkezdjék kezelni, tekerni, csavarni, ropogtatni! 

Csak az a terapeuta végezhet gyógyító tevékenységet, akinek erre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyt ad, ami magában foglalja, hogy a terapeuta rendelkezik a megfelelő egészségügyi képzettséggel, rendelkezik felelősségbiztosítással. Ezek azért is fontosak, mert így a terapeuta felelősségre vonható.

Honnan tudom, hogy nem járok jó helyen?

 • a kezelés helyszíne nem megfelelő (nincs váró, nincs mosdó, nincs elkülönített helység az öltözésre, nem biztosított a megfelelő higiéné feltételei (nincs egyszer használatos papírtörlő, folyékony szappan, kézfertőtlenítő))
 • nem kell kitöltenie regisztrációs lapot
 • kezelés előtt a terapeuta nem nézi meg az orvosi papírjait
 • a kezelés nagy része az ízületek “kiropogtatásából” áll
 • ha a kezelő azokat a kifejezéseket használja, hogy “nincs jó helyen a csigolyája, medencéje, ízülete, ezért ő visszateszi”
 • ha kezelés után nem kap számlát

Mi történhet egy rosszul kivitelezett csontkovács kezelés során?

 • bénulás
 • csonttörés
 • keringési zavar
 • legrosszabb esetben halál
 • stb.

Ezért is nagyon fontos, hogy csak megbízható, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberhez forduljunk.

Miben tud segíteni egy gyógytornász, manuálterapeuta?

 • gerincfájdalom
 • gerincsérv
 • sérülések (csonttörés, izom, szalag sérülések)
 • műtétek előtti és utáni állapotok
 • megelőzés
 • ízületi fájdalmak
 • idegrendszeri megbetegedések (stroke, sclerosis multiplex, stb.)
 • mozgásszervi problémák okozta fejfájás, fülzúgás, szexuális zavarok
 • stb.

#csontkovács kezelés #csontkovács budapest #csontkovács 12. kerület #gyógytorász budapest #manuálterápia budapest

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700011.nm

The Maitland® Concept

Karasi Bence

Karasi Bence

Gyógytornász, Maitland manuálterápia (folymatban), FDM, Dorn, Flossing, McKenzie, Kinezio tape terapeuta
Share on facebook
Facebook
masszázs
Terápia
Karasi Bence

Masszázs

Masszázs a 12. kerület szívében. Izomfájdalmak, izomcsomók enyhítése érdekében hetente 1 masszázs ajánlott. Testileg, lelkileg feltöltődhetünk.

Bővebben »
Terápia
Nagy Fanny

Terrier féle lágyrész mobilizáció

A módszert dr. J. C. Terrier (1918-1992) ortopéd – reumatológus szakorvos fejlesztette ki. A technika lényege, hogy az érintett ízület és a körülötte lévő lágyrészek (izom, tok,

Bővebben »
Terápia
Karasi Bence

FDM terápia

FDM terápia segítségével megszabadulhat a régóta fennálló fájdalmaitól. Jöjjön el hozzánk, Budapesten a 12. kerületben található rendelőnkbe.

Bővebben »