Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

Karasi Bence, manuálterápia

Manuálterápia

Mi az a manuálterápia?

Tudományos meghatározás szerint az Ortopédiai Manuálterápia (OMPT) definíciója:

„Az Ortopédiai Manuálterápia a fizioterápiának/fizikoterápiának a neuro-musculo-sceletalis zavarokkal foglalkozó speciális területe, mely a klinikai okfejtésen alapszik, probléma specifikus manuális technikákat és terápiás gyakorlatokat alkalmaz.

Az Ortopédiai Manuálterápia az elérhető tudományos ismereteken és klinikai evidenciákon alapszik, figyelembe véve a betegek biopszichoszociális jellemzőit.”

A gyógytornász-fizioterapeuta szakma meghatározása a WHO szerint:

„A gyógytornászok rehabilitációs tervet értékelnek, létrehoznak és alkalmaznak, melynek célja, az emberi motoros funkciók helyreállítása, javítása. Maximalizálják a mozgásképességet, enyhítik a fájdalomszindrómákat, kezelik, vagy megelőzik a sérülések, betegségek kialakulását. … Kidolgozhatnak és végrehajthatnak prevenciós programokat a fizikai rendellenességek és betegségek szűrésére és kezelésére.”

A manuálterápiás szakember, a mozgásszervi megbetegedések megelőzésével és kezelésével foglakozik. A betegvizsgálat során használt specifikus vizsgálati módszerek segítségével meghatározza a diszfunkció mértékét, amelyet célzottan manuálterápiás és egyéb fizioterápiás, vagy fizikoterápiás eljárásokkal kezel.

Milyen tünetek esetén ajánlott a manuálterápia?

  • nyak-, derékfájdalom
  • ízületi fájdalmak
  • befagyott váll 
  • gerincsérv
  • ízületi blokkok
  • ízületi merevség
  • stb.

Mi történik egy manuálterápiás kezelésen?

A terapeuta a páciens anamnézis felvétele során, a kérdéseire kapott válaszok segítségével és elméleti tudása alapján, felállít egy előzetes mozgásszervi klinikai képet, hipotézist, mely magában foglalja az egyes szövetek, struktúrák diszfunkcióját.

A páciens kikérdezése után következik a fizikális vizsgálat. Az anamnézis felvétele során kialakított hipotézis alapján, célzottan elkezdjük vizsgálni az érintett területet. Megvizsgáljuk az ízületek mozgásának minőségét és mennyiségét, a mozgáshoz társuló fájdalmak tulajdonságait. Neurodinamikai tesztekkel és, ha szükséges, neurológiai vizsgálatokkal a hipotézisünket igazoljuk, így válik a hipotézis, mozgásszervi diagnózissá.

Miután megtaláltuk a problémás struktúrát, kiválasztjuk a leghatékonyabb kezelési módszert, majd a kezelés után visszateszteljük, az addig fájdalmas, merev mozgást.

 

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!