Manuálterápia

Mi az a manuálterápia?

Tudományos meghatározás szerint az Ortopédiai Manuálterápia (OMPT) definíciója:

“Az Ortopédiai Manuálterápia a fizioterápiának/fizikoterápiának a neuro-musculo-sceletalis zavarokkal foglalkozó speciális területe, mely a klinikai okfejtésen alapszik, probléma specifikus manuális technikákat és terápiás gyakorlatokat alkalmaz.

Az Ortopédiai Manuálterápia az elérhető tudományos ismereteken és klinikai evidenciákon alapszik, figyelembe véve a betegek biopszichoszociális jellemzőit.”

A gyógytornász-fizioterapeuta szakma meghatározása a WHO szerint:

“A gyógytornászok rehabilitációs tervet értékelnek, létrehoznak és alkalmaznak, melynek célja, az emberi motoros funkciók helyreállítása, javítása. Maximalizálják a mozgásképességet, enyhítik a fájdalomszindrómákat, kezelik, vagy megelőzik a sérülések, betegségek kialakulását. … Kidolgozhatnak és végrehajthatnak prevenciós programokat a fizikai rendellenességek és betegségek szűrésére és kezelésére.”

A manuálterápiás szakember, a mozgásszervi megbetegedések megelőzésével és kezelésével foglakozik. A betegvizsgálat során használt specifikus vizsgálati módszerek segítségével meghatározza a diszfunkció mértékét, amelyet célzottan manuálterápiás és egyéb fizioterápiás, vagy fizikoterápiás eljárásokkal kezel.

Milyen tünetek esetén ajánlott a manuálterápia?

  • nyak-, derékfájdalom
  • ízületi fájdalmak
  • befagyott váll 
  • gerincsérv
  • ízületi blokkok
  • ízületi merevség
  • stb.

Mi történik egy manuálterápiás kezelésen?

A terapeuta a páciens anamnézis felvétele során, a kérdéseire kapott válaszok segítségével és elméleti tudása alapján, felállít egy előzetes mozgásszervi klinikai képet, hipotézist, mely magában foglalja az egyes szövetek, struktúrák diszfunkcióját.

A páciens kikérdezése után következik a fizikális vizsgálat. Az anamnézis felvétele során kialakított hipotézis alapján, célzottan elkezdjük vizsgálni az érintett területet. Megvizsgáljuk az ízületek mozgásának minőségét és mennyiségét, a mozgáshoz társuló fájdalmak tulajdonságait. Neurodinamikai tesztekkel és, ha szükséges, neurológiai vizsgálatokkal a hipotézisünket igazoljuk, így válik a hipotézis, mozgásszervi diagnózissá.

Miután megtaláltuk a problémás struktúrát, kiválasztjuk a leghatékonyabb kezelési módszert, majd a kezelés után visszateszteljük, az addig fájdalmas, merev mozgást.

 

Share on facebook
Legnépszerűbb
KaToNa Rehab a médiában