Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

Karasi Bence, manuálterápia

Manuálterápia

Mi az a manuálterápia?

Tudományos meghatározás szerint az Ortopédiai Manuálterápia (OMPT) definíciója:

„Az Ortopédiai Manuálterápia a fizioterápiának/fizikoterápiának a neuro-musculo-sceletalis zavarokkal foglalkozó speciális területe, mely a klinikai okfejtésen alapszik, probléma specifikus manuális technikákat és terápiás gyakorlatokat alkalmaz.

Az Ortopédiai Manuálterápia az elérhető tudományos ismereteken és klinikai evidenciákon alapszik, figyelembe véve a betegek biopszichoszociális jellemzőit.”

A gyógytornász-fizioterapeuta szakma meghatározása a WHO szerint:

„A gyógytornászok rehabilitációs tervet értékelnek, létrehoznak és alkalmaznak, melynek célja, az emberi motoros funkciók helyreállítása, javítása. Maximalizálják a mozgásképességet, enyhítik a fájdalomszindrómákat, kezelik, vagy megelőzik a sérülések, betegségek kialakulását. … Kidolgozhatnak és végrehajthatnak prevenciós programokat a fizikai rendellenességek és betegségek szűrésére és kezelésére.”

A manuálterápiás szakember, a mozgásszervi megbetegedések megelőzésével és kezelésével foglakozik. A betegvizsgálat során használt specifikus vizsgálati módszerek segítségével meghatározza a diszfunkció mértékét, amelyet célzottan manuálterápiás és egyéb fizioterápiás, vagy fizikoterápiás eljárásokkal kezel.

Milyen tünetek esetén ajánlott a manuálterápia?

  • nyak-, derékfájdalom
  • ízületi fájdalmak
  • befagyott váll 
  • gerincsérv
  • ízületi blokkok
  • ízületi merevség
  • stb.

Mi történik egy manuálterápiás kezelésen?

A terapeuta a páciens anamnézis felvétele során, a kérdéseire kapott válaszok segítségével és elméleti tudása alapján, felállít egy előzetes mozgásszervi klinikai képet, hipotézist, mely magában foglalja az egyes szövetek, struktúrák diszfunkcióját.

A páciens kikérdezése után következik a fizikális vizsgálat. Az anamnézis felvétele során kialakított hipotézis alapján, célzottan elkezdjük vizsgálni az érintett területet. Megvizsgáljuk az ízületek mozgásának minőségét és mennyiségét, a mozgáshoz társuló fájdalmak tulajdonságait. Neurodinamikai tesztekkel és, ha szükséges, neurológiai vizsgálatokkal a hipotézisünket igazoljuk, így válik a hipotézis, mozgásszervi diagnózissá.

Miután megtaláltuk a problémás struktúrát, kiválasztjuk a leghatékonyabb kezelési módszert, majd a kezelés után visszateszteljük, az addig fájdalmas, merev mozgást.

 

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!