Gerincbetegségek 1. rész – kisízület (videó)

Gerinc kisízületi megbetegedései / facet joint disease

facet joint
A gerinc felépítése - Saját kép

Mi az a kisízület?

Két szomszédos csigolya egymáshoz való kapcsolódását biztosítják a csigolyák között lévő porckorongok, szalagok és a csigolyák íznyúlványai között elhelyezkedő, ún.: zygapophysalis ízület, azaz a kisízület. A kisízületek között porcos felszín található, mely közötti teret a synovialis folyadék tölti ki. Az ízületet tok veszi körül, azt stabillá téve. Funkcióját tekintve, meghatározza a csigolyák között létrejövő mozgások minőségét és mennyiségét. A csigolyaoszlop (a “gerincoszlop” szó anatómiailag nem helyes) mozgása közben a kisízületekben létrejön különféle csúszó irányú mozgás.

A kisízület helyzete a gerinc különböző szakaszain eltérő. A nyaki gerincen 45 fokos szöget zár be, frontális helyzetű, minden mozgásirányt lehetővé tesz (flexió, extenzió, laterálflexió, rotáció). A háti gerinc esetében a kisízület 60 fokos szöget zár be, frontális állású, laterálflexió és rotáció irányában enged mozgást. Az ágyéki gerincen 90 fokos szöget zár be a kisízület, szagittális állású, csak flexió és extenzió irányába enged mozgást.

Kisízületi diszfunkció, ízületi bántalom

Egy, vagy több kisízületből eredő fájdalmat, kisízületi szindrómának, vagy kisízületi gyulladásnak is hívunk. Az egyes csigolyaszegmentekre nehezedő terhelés (ami lehet testsúlynövekedés, súly cipelése, instabil/merev ízület, spondylosis, spondylarthrosis, stb.), vagy a csigolyaszegment megváltozott mozgásszabadságának következtében kialakult degeneratív elváltozás. Ezek a tényezők idővel az ízület kopását, elhasználódását, az ízületi tok elvékonyodását, a porcfelszín felrostozódását, az ízületi felszínek egyenetlenségét okozhatják. Ezek a változások az ízület szabad és egyenletes mozgását megváltoztatják, mely az ízületet alkotó elemek irritációjához vezet, amivel a szövetek gyulladással reagálhatnak. Az irritált, gyulladt szövetek a ramus dorsalis medialis érzőideg ágán keresztül fájdalomérzetet váltanak ki, melynek hatására a környező izmok merevvé és görcsössé válnak. 

facetjoint

A kisízületi diszfunkció tünetei

A kisízületi degeneráció lehet tünetmentes is, amíg valamilyen folyamat, vagy esemény a felszínre nem hozza a tüneteket, lehet akár egy rossz mozdulat is. A fájdalom lehet diffúz, szúró, éles, vagy akár tompa fájdalom. A fájdalom jellege nem diagnosztikus értékű, azonban a megjelenése annál inkább. Leggyakrabban közvetlenül a gerinc mellett a kisízület magasságában jelentkezik a fájdalom, ami kisugározhat az ágyéki gerinc esetében a fenék, csípő, comb irányába, nyaki gerinc esetében a vállakba, vagy a hátba, koponyába. Gyakran felismerhető a kisízületet nyitó (előrehajlás + ellenoldalra hajlás + azonos oldalra fordulás) , vagy záró (előrehajlás + azonos oldalra hajlás + ellenoldalra fordulás) mozgásminta. Hosszan tartó pihenés után, reggel, nehéz súly cipelése után, vagy közben a tünetek fokozódhatnak.. Ritkán előfordulhat, hogy a kisízületek felületén csontos szarvak alakulnak ki, amelyek komprimálhatják a kilépő ideggyököt, ezzel a gerincsérvhez (intervertebrális discus hernia) hasonló tüneteket okozva.

https://www.nature.com/articles/nrrheum.2012.199

A kisízületi diszfunkció vizsgálata manuálterápiával

Inspekció, megtekintés során a test pozíciója, a bőr színe, a csigolya helyzete árulkodó lehet. Palpáció, tapintás esetén a környező izmok spazmusát érezhetjük. Mozgásvizsgálat során kisízületi nyitási, vagy zárási mintát fedezhetünk fel. A mozgásirányok közül találhatunk fájdalmas irányt. Szegmentális vizsgálat során megtalálhatjuk a fájdalmas, érintett kisízületet. Neurológiai vizsgálat során megvizsgáljuk az izmok erősségét, a bőr beidegzését és a reflexeket. 

A kisízületi diszfunkció kezelése

Manuálterápia segítségével jól kezelhetőek a kisízületből származó fájdalmak. Ízületi mobilizációval az érintett szegment mozgástartománya növelhető, így elkerülhető, hogy mozgás közben fájdalmat okozzon a merev szegment. Az ízületi mobilizáción kívül szóba jöhet az ízület manipulációja is. A környező szövetek rehabilitációja is a kezelési terv fontos része. Fascia terápia, különböző izomtechnikák segítségével elérhetjük, hogy a feszes, görcsös izom visszanyerje eredeti tónusát.

Felhasznált irodalom:

Hamill, Joseph, and Kathleen M. Knutzen. Biomechanical Basis of Human Movement, 3rd Ed., USA: Lippincott Williams & Wilkins, 2009.

Share on facebook
Legnépszerűbb
KaToNa Rehab a médiában