Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

gerincsérv

Paravertebrális izmok

A paravertebrális izmok a gerinchez közel húzódva találhatóak meg. Az egyes izmok különböző szinteken erednek és tapadnak. Az izmok eredésük és tapadásuk által meghatározott módon működnek. Az izmok részletes eredési, tapadási, beidegzési és működési tulajdonságait az izomkatalógusban megtaláljuk.

superficialtól és lateraltól a profundus és mediális rétegekig

Erector spinae

  1. musculus iliocostalis
  2. musculus longissimus
  3. musculus spinalis

Transversospinalis izmok

  1. musculus semispinalis
  2. musculus multifidus
  3. musculus rotatores

A gerinc a sacrumtól a koponyáig egy három szabadsági fokkal rendelkező ízületnek felelhet meg. A benne létrejövő mozgások 3 tengely körül jönnek létre. A mozgások terjedelmei a gerinc egyes szakaszain igazán kicsik, de a gerinc egészét tekintve jelentős mozgást hoznak létre.

Szagittális síkban létrejövő mozgás a flexio és extenzió. Az ágyéki szakaszon a flexió mértéke: 60°, az extenzió: 35°. A háti-ágyéki régióban a flexió mértéke: 105°, az extenizó: 60°.  A nyaki szakasz flexiós mozgásterjedelme: 40°, az extenziós pedig: 75°. A gerinc teljes flexiós mozgásterjedelme: 105°, az extenziójé pedig: 140°.

A gerinc mozgásterjedelme nemtől és életkortól függően eltérő, ezért a fent említett értékek maximális értékként tekinthetőek. 

A gerinc laterálflexiós mozgása a frontális síkban jön létre. Az elmozdulás mértéke AP irányú röntgen felvételen pontosan kiszámolható, a csigolyák felső lemezének helyzete alapján. Ágyéki szakaszon: 20°. Háti szakaszon: 20°. Nyaki szakaszon: 35-45°. A gerinc teljes laterálflexiós mértéke a keresztcsonttól a koponyáig: 75-85°.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31832874/

Ibrahim A Kapandji: Az ízületek élettana, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009, 46-47. o.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!