Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

gerincsérv

Paravertebrális izmok

A paravertebrális izmok a gerinchez közel húzódva találhatóak meg. Az egyes izmok különböző szinteken erednek és tapadnak. Az izmok eredésük és tapadásuk által meghatározott módon működnek. Az izmok részletes eredési, tapadási, beidegzési és működési tulajdonságait az izomkatalógusban megtaláljuk.

superficialtól és lateraltól a profundus és mediális rétegekig

Erector spinae

  1. musculus iliocostalis
  2. musculus longissimus
  3. musculus spinalis

Transversospinalis izmok

  1. musculus semispinalis
  2. musculus multifidus
  3. musculus rotatores

A gerinc a sacrumtól a koponyáig egy három szabadsági fokkal rendelkező ízületnek felelhet meg. A benne létrejövő mozgások 3 tengely körül jönnek létre. A mozgások terjedelmei a gerinc egyes szakaszain igazán kicsik, de a gerinc egészét tekintve jelentős mozgást hoznak létre.

Szagittális síkban létrejövő mozgás a flexio és extenzió. Az ágyéki szakaszon a flexió mértéke: 60°, az extenzió: 35°. A háti-ágyéki régióban a flexió mértéke: 105°, az extenizó: 60°.  A nyaki szakasz flexiós mozgásterjedelme: 40°, az extenziós pedig: 75°. A gerinc teljes flexiós mozgásterjedelme: 105°, az extenziójé pedig: 140°.

A gerinc mozgásterjedelme nemtől és életkortól függően eltérő, ezért a fent említett értékek maximális értékként tekinthetőek. 

A gerinc laterálflexiós mozgása a frontális síkban jön létre. Az elmozdulás mértéke AP irányú röntgen felvételen pontosan kiszámolható, a csigolyák felső lemezének helyzete alapján. Ágyéki szakaszon: 20°. Háti szakaszon: 20°. Nyaki szakaszon: 35-45°. A gerinc teljes laterálflexiós mértéke a keresztcsonttól a koponyáig: 75-85°.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31832874/

Ibrahim A Kapandji: Az ízületek élettana, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009, 46-47. o.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!