Paravertebrális izmok

A paravertebrális izmok a gerinchez közel húzódva találhatóak meg. Az egyes izmok különböző szinteken erednek és tapadnak. Az izmok eredésük és tapadásuk által meghatározott módon működnek. Az izmok részletes eredési, tapadási, beidegzési és működési tulajdonságait az izomkatalógusban megtaláljuk.

superficialtól és lateraltól a profundus és mediális rétegekig

Erector spinae

  1. musculus iliocostalis
  2. musculus longissimus
  3. musculus spinalis

Transversospinalis izmok

  1. musculus semispinalis
  2. musculus multifidus
  3. musculus rotatores

A gerinc a sacrumtól a koponyáig egy három szabadsági fokkal rendelkező ízületnek felelhet meg. A benne létrejövő mozgások 3 tengely körül jönnek létre. A mozgások terjedelmei a gerinc egyes szakaszain igazán kicsik, de a gerinc egészét tekintve jelentős mozgást hoznak létre.

Szagittális síkban létrejövő mozgás a flexio és extenzió. Az ágyéki szakaszon a flexió mértéke: 60°, az extenzió: 35°. A háti-ágyéki régióban a flexió mértéke: 105°, az extenizó: 60°.  A nyaki szakasz flexiós mozgásterjedelme: 40°, az extenziós pedig: 75°. A gerinc teljes flexiós mozgásterjedelme: 105°, az extenziójé pedig: 140°.

A gerinc mozgásterjedelme nemtől és életkortól függően eltérő, ezért a fent említett értékek maximális értékként tekinthetőek. 

A gerinc laterálflexiós mozgása a frontális síkban jön létre. Az elmozdulás mértéke AP irányú röntgen felvételen pontosan kiszámolható, a csigolyák felső lemezének helyzete alapján. Ágyéki szakaszon: 20°. Háti szakaszon: 20°. Nyaki szakaszon: 35-45°. A gerinc teljes laterálflexiós mértéke a keresztcsonttól a koponyáig: 75-85°.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31832874/

Ibrahim A Kapandji: Az ízületek élettana, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009, 46-47. o.

Share on facebook
Legnépszerűbb
KaToNa Rehab a médiában