Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

gluteus minimus

Izomhúzódás

Az izomsérülések egyik leggyakrabban előforduló megjelenése az izomhúzódás. Az izomhúzódás akkor jelentkezik, amikor az izomrostok, a rájuk ható nyújtó erőkkel szemben nem képesek alkalmazkodni, így az izomrostok elszakadnak. Leggyakrabban az erőteljes excentrikus izomműködés, vagy a nagy erejű izomnyújtás közben alakul ki. Jellemzően a nem-kontakt sportok, mint pl.: futás, ugrás gyakori sérülései.

Képalkotó vizsgálatok segítségével 3 osztályba sorolhatjuk az izomrostok szakadásának mértékét
 • I. fokozat: csak néhány izomrost érintett, az izomerő és az ízület mozgástartománya megmarad, a fájdalom gyakran a sérülést követő napon jelentkezik először
 • 2. fokozat: az izomhas több, mint fele elszakad, a fájdalom azonnal jelentkezik, izomerő csökkenés és duzzanat tapasztalható
 • 3. fokozat: az izomzat teljes szakadása, erős fájdalom, duzzanat és funkciókiekés kíséri

Jelen esetben az 1. fokozatról beszélünk. Néhány izomrost elszakad, fájdalom jelentkezik. Passzív vizsgálattal az ízület mozgásstartománya teljes és izomerő kiesés nem jelentkezik.

Hajlamosító tényezők
 • 2 ízületet áthidaló izom
 • az izom excentrikus működése
 • 2. típusú rostok magas aránya
Kezelési elvek

PRICE

 • védelem: az érintett területet védelme a környezeti behatásokkal szemben
 • pihenés: az érintett területet pihentetése a gyógyulási idő csökkentésére
 • hűtés: vazokonstrikció kiváltása a véráramlás csökkentése érdekében a sérülés korai fázisában
 • kompresszió: a nyirokáramlás támogatása és a gyógyulás elősegítése
 • megemelés: az érintett terület a szív magassága felé való emelése, ezáltal a vénás rendszer támogatása
gluteus minimus

A gluteus minimus területén megfigyelhető fokozott jelintenzitás a sérülést követő 10. napon, az izom sérülését igazolja.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!