Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

csontváz

A csontok

Az emberi test mintegy 206 különálló, de egymáshoz különböző módon és mértékben rögzített csontot tartalmaz. A csontok jellemző alakúak, elhelyezkedésűek és működésűek, tehát mind anatómiai, mind működési értelemben egységet képvisel, és mint ilyen a szerv (organon) kategóriához tartozik.

Alak szerint 4 csoportba oszthatjuk őket:

 1. Hosszú csontok: megtalálhatóak a végtagokban: pl.: combcsont, felkarcsont. Elsődlegesen erőkarként működnek.
 2. Lapos csontok: de tartoznak például a lapockák, szegcsont, medencecsont. A test létfontosságú szerveinek védelmét biztosítják.
 3. Köbös csontok: kockára emlékeztető formájúak, megtalálhatóak pl.: tenyérben és lábfejben
 4. Pneumatikus (légtartalmú) csontok: koponyában, főleg arckoponyában fordulnak elő.
csontok

Csontok felépítése:

 1. Csonthártya: kívülről borítja a csontokat. Ebben találhatók a csontszövetet tápláló erek, idegek.
 2. Tömör csontállomány
 3. Szivacsos csontállomány: a lapos csontok teljes belső terét kitölti, a csöves csontokban csak a csontvégeken van. Üregeit a vörös csontvelő tölti ki.
 4. Velőüreg: Csak a csöves csontokban található meg. A csöves csontok középső részén található üreget velőüregnek hívják, melyet zsírszövetben gazdag sárga csontvelő tölt ki. 
A csontok összetétele:

Szervetlen állomány: A csont nagyobb hányadát (65%) szervetlen állomány adja. Ez biztosítja a csontok keménységét (főleg Ca-sók, pl. kalcium-foszfát).

Szerves állomány: Kisebb részben, 35%-ban. Ez biztosítja a rugalmasságot (fehérjék)

A csont folyamatosan átalakul, megújul. A szervetlen és szerves anyagokat, valamint csontsejteket ún. csontépítő sejtek (oszteoblasztok) képzik. A régebbi részek leépítését pedig csontfaló sejtek (oszteoklasztok) végzik.

A csontok összetétele az életkorral változik. A gyermekek csontjaiban magas a szerves állomány aránya, ezért csontjaik rugalmasabbak; később egyre nő a szervetlen anyagok (ásványi sók) aránya. A csontsűrűség kb. 30 éves korunkig nő, majd lassan csökkenni kezd. Az idősebb korúak betegsége a csontritkulás.

A csonttörés = Fractura

Törésnek nevezzük a csontszövet folytonosságának megszakadását, amikor a szilárd szövetben törési rés keletkezik. Ez történhet direkt erőbehatásra vagy spontán, valamely társbetegség, például daganatos elváltozás, csontritkulás vagy épp vitaminhiányos állapot következményeképpen.

A csonttöréseknek két alaptípusát, a nyílt és a zárt törést különböztetjük meg.

 1. Traumás törés: egyszeri, hirtelen ható, a csont rugalmasságát kimerítő erőbehatásra jön létre.
 2. Patológiás törés: nincs szükség különösebb erőbehatásra: a csont valamely társbetegség miatt meggyengül, és a törés ezen a kóros csontszerkezeten gyakran akár „spontán” következik be.
 3. A fáradásos törés: nem külső behatás okozza a törést, hanem a csontot érő nagyfokú terhelés. Ez a terhelés általában ismétlődő, hosszabb időszakon át tartó, de előfordulhat fáradásos csonttörés egyszeri, extrém terhelés következtében is.
 4. A zöldgally-törés típusos sérülés a gyermekek hosszú csöves csontján.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!