Valóra vált újévi fogadalom

Kezdjünk el sportolni

Az újév eljövetelével rengetegen tesznek újévi fogadalmat, hogy a tavalyi évhez képest egy kicsit jobban, okosabban, egészségesebben, kímélőbben folytassák életüket. Az év első hónapjában hatalmas lendülettel vág bele az ember különböző új mozgásformákba, sportokba. Sokszor pont ezzel a lendülettel van a probléma. Legtöbbször az ember megismerkedik valaki által egy sporttal, vagy a tv-ben, interneten látja, és úgy gondolja ez neki is menne, „hisz nem tűnik olyan nehéznek”. Nagyon ritka az az ember, aki teljesen képben van a saját edzettségi szintjével és a mozgásszervi állapotával. Ha pedig éppen nincs túl jó edzettségi állapotban, azt sokszor nehéz megérteni és elfogadni. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg olyan testi adottság létezik, amik egyes sportágakban abszolút hátrányt nyújtanak, vagy ami rosszabb, sérülésveszélyt okozhat. Ha nem vigyázunk, új hobbink akár veszélyeztetheti az egészségi állapotunkat. Ebben a cikkben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mielőtt bele kezdenénk egy sport elsajátításába, bizonyosodjunk meg róla, hogy egyáltalán nekünk való-e a választott sportág. Mit kell tenni ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk végezni azt és az újévi fogadalom valósággá váljon?

torna
Mégis mi a jó út a sport elkezdéséhez?

Hogyan tudunk úgy elkezdeni sportolni, hogy az ne legyen megterhelő se a kardiológiai állapotunknak, se a mozgásszervrendszerünknek?

Milyen sportok vannak tiltólistán az én testemmel?

Ezek azok a kérdések, amik megválaszolásában egy mozgásszervi állapotfelmérés nagy segítséget nyújthat. Gyógytornászként feltudjuk térképezni úgy az emberi testet, hogy észrevegyünk, esetleges olyan problémákat, amik sérülésveszélyt okozhatnak az általa választott sportágban, vagy hátráltatná azt. Ha olyan eltérést találunk, amin lehet változtatni, akkor pedig, preventív gyógytornával és különböző manuális terápiákkal segíthetünk.

Vegyük például a futást, mint a legnépszerűbb rekreációs mozgásformát. Ahhoz, hogy biztonságosan, sérülésmentesen tudjuk végezni kedvenc sportunkat, nem elég egy jó futócipő. Az ízületeink, izmaink és szalagjaink állapotának is jó kondícióban kell lenniük, hogy ne sérüljünk meg. Egy olyan futónál, akinél a mély csípőizmok túl kötöttek, nem csak az izomhúzódás, vagy az esetleg szakadás veszélyezteti, de az ízületre jóval nagyobb terhelés jut, így aztán akár egy kopás vagy egy ízületi túlterhelés is kialakulhat. A 1 Journal of Science and Medicine in Sport-ban olvasható kutatás egyértelműen kimutatja, hogy a lovaglóizom (adductor izomcsoport) rövidülése hat a csípő sérülésekre és az esetleges krónikus eltérésekre, amik aztán nem csak a sportolást hátráltathatják, de a mindennapokban is erős fájdalmat okozhatnak.

Rengeteg olyan kutatás van, ami a boka instabilitás okozta sérülésekkel foglalkozik. Ilyen például a szintén Journal of Science and Medicine in Sportban publikált kutatás, ami leírja, hogy minden külboka ficam 40%-a boka instabilitása miatt történik meg. Egy instabilitást könnyen fel tudunk térképezni és segíteni is tudunk, hogy visszanyerje a stabilitását. Ez csak két példa volt a megannyi láthatatlan veszélyforrásról, amik veszélyeztethetik a mindennapjainkat.

Úgy gondolom hasznos és informatív lehet egy mozgásszervi állapotfelmérés mielőtt belekezdünk az újévi sportolásba. 

állapotfelmérés
Share on facebook

KaToNa Rehab

MOZGÁSSZERVI RENDELŐ

Egészségtudománnyal foglalkozó blog. Fizioterápiát és egyéb területeket érintő cikkek. 

Legnépszerűbb
Együttműködés

KaToNa GYM

AJÁnló

1 thought on “Valóra vált újévi fogadalom”

  1. I just like the valuable info you supply for your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here regularly.

    I am relatively certain I
    will be informed a lot of new stuff right here!
    Best of luck for the following!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük