Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

állapotfelmérés

Valóra vált újévi fogadalom

Kezdjünk el sportolni

Az újév eljövetelével rengetegen tesznek újévi fogadalmat, hogy a tavalyi évhez képest egy kicsit jobban, okosabban, egészségesebben, kímélőbben folytassák életüket. Az év első hónapjában hatalmas lendülettel vág bele az ember különböző új mozgásformákba, sportokba. Sokszor pont ezzel a lendülettel van a probléma. Legtöbbször az ember megismerkedik valaki által egy sporttal, vagy a tv-ben, interneten látja, és úgy gondolja ez neki is menne, „hisz nem tűnik olyan nehéznek”. Nagyon ritka az az ember, aki teljesen képben van a saját edzettségi szintjével és a mozgásszervi állapotával. Ha pedig éppen nincs túl jó edzettségi állapotban, azt sokszor nehéz megérteni és elfogadni. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg olyan testi adottság létezik, amik egyes sportágakban abszolút hátrányt nyújtanak, vagy ami rosszabb, sérülésveszélyt okozhat. Ha nem vigyázunk, új hobbink akár veszélyeztetheti az egészségi állapotunkat. Ebben a cikkben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mielőtt bele kezdenénk egy sport elsajátításába, bizonyosodjunk meg róla, hogy egyáltalán nekünk való-e a választott sportág. Mit kell tenni ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk végezni azt és az újévi fogadalom valósággá váljon?

Mégis mi a jó út a sport elkezdéséhez?

Hogyan tudunk úgy elkezdeni sportolni, hogy az ne legyen megterhelő se a kardiológiai állapotunknak, se a mozgásszervrendszerünknek?

Milyen sportok vannak tiltólistán az én testemmel?

Ezek azok a kérdések, amik megválaszolásában egy mozgásszervi állapotfelmérés nagy segítséget nyújthat. Gyógytornászként feltudjuk térképezni úgy az emberi testet, hogy észrevegyünk, esetleges olyan problémákat, amik sérülésveszélyt okozhatnak az általa választott sportágban, vagy hátráltatná azt. Ha olyan eltérést találunk, amin lehet változtatni, akkor pedig, preventív gyógytornával és különböző manuális terápiákkal segíthetünk.

Vegyük például a futást, mint a legnépszerűbb rekreációs mozgásformát. Ahhoz, hogy biztonságosan, sérülésmentesen tudjuk végezni kedvenc sportunkat, nem elég egy jó futócipő. Az ízületeink, izmaink és szalagjaink állapotának is jó kondícióban kell lenniük, hogy ne sérüljünk meg. Egy olyan futónál, akinél a mély csípőizmok túl kötöttek, nem csak az izomhúzódás, vagy az esetleg szakadás veszélyezteti, de az ízületre jóval nagyobb terhelés jut, így aztán akár egy kopás vagy egy ízületi túlterhelés is kialakulhat. A 1 Journal of Science and Medicine in Sport-ban olvasható kutatás egyértelműen kimutatja, hogy a lovaglóizom (adductor izomcsoport) rövidülése hat a csípő sérülésekre és az esetleges krónikus eltérésekre, amik aztán nem csak a sportolást hátráltathatják, de a mindennapokban is erős fájdalmat okozhatnak.

Rengeteg olyan kutatás van, ami a boka instabilitás okozta sérülésekkel foglalkozik. Ilyen például a szintén Journal of Science and Medicine in Sportban publikált kutatás, ami leírja, hogy minden külboka ficam 40%-a boka instabilitása miatt történik meg. Egy instabilitást könnyen fel tudunk térképezni és segíteni is tudunk, hogy visszanyerje a stabilitását. Ez csak két példa volt a megannyi láthatatlan veszélyforrásról, amik veszélyeztethetik a mindennapjainkat.

Úgy gondolom hasznos és informatív lehet egy mozgásszervi állapotfelmérés mielőtt belekezdünk az újévi sportolásba. 

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!