Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

Hamstring izomcsoport

A leggyakoribb sportsérülés

A leggyakrabban előforduló sportsérülés

A hátulsó combizmok (továbbiakban: hamstring izmok) sérülése a leggyakrabban előforduló sportsérülés. Ebben a cikksorozatban azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen prediszponáló tényezői lehetne a sérülés kialakulásának, hogyan tudjuk megelőzni, illetve rehabilitálni, ha már megtörtént a sérülés. A sorozat ezen részében a sérüléssel kapcsolatos általános információkat beszéljük meg.

Áttekintés

Mint minden sérülés, a hamstring izmok sérülése is különböző. Adott 3 izom, egyénenként eltérő izomhosszal és izomtömeggel (lásd: izomkatalógus). A m. semitendinosus, m. semimembranosus és m. biceps femoris caput longum a tuber ischiadicumról erednek, áthidalják a csípő és térdízületet is, így biartikuláris izmoknak nevezzük őket. A n. ischiadicus pars tibialis idegzi be őket. Eredésében és beidegzésében eltérő azonban a m. biceps femoris caput brevis, mely a combcsont posterolaterális részén ered, csak a térdízületet hidalja át, így ezt monoartikuláris izomnak nevezzük, beidegzését a n. peroneus communisból kapja. A sérülések súlyossága az izomrostok enyhe húzódásától, azok teljes szakadásáig, széles skálán mozog. A sérülés mértékétől nagyban függ a rehabilitáció eszközei és ideje.

Hamstring izmok működése

Van der Made és munkatársai megfigyelték a hamstring izmok működését. A vizsgálatuk szerint a m. semitendinosus és m. semimembranosus agonista módon való kontrakciójakor a térd hajlítását és befelé rotálását végzik a csípő extenziós helyzetében. A m. biceps femoris caput longum izolált működése a csípő nyújtását és a medence hátulról való stabilizálását végzi. A m. biceps femoris caput brevissel való egyesülése után, a térd hajlításában vesznek részt. [1]

Előfordulás

A világ legnépszerűbb sportágaiban előforduló izomsérülések 37%-át teszik ki a hamstring izmok sérülesi. [1]

Ha megvizsgáljuk, hogy 1000 óra verseny, vagy edzés alatt átlagosan mennyi sérülés következik be, a következőket látjuk: [2]

Versenyszituációban 3-4,1/1000 óra

Edzésen 0,4-0,5/1000 óra

Az 1000 órára jutó izomsérülés nagysága mutatja, hogy mennyire gyakori a sérülés. [3]

A sérülés mértékétől és a sporttevékenység hamstringekre ható terhelésétől függően a sportba való visszatérés eltérő lehet. 

Leggyakrabban non-kontakt sporttevékenység során keletkezik a sérülés, pl.: futás közben. Azok a sportoknál, amelyeknél gyakori elemek a ballisztikus mozgások (pl.: guggoló, ugró, lendítő) a hamstring izmok proximális szakadása jellemzőbb.

A legsérülékenyebb terület az ún.: myotendinous junction (MTJ), amely az izom-ín-csont találkozásánál található. Minél proximálisabb a sérülés elhelyezkedése, annál hosszabb ideig tart a gyógyulás. [4][5]

A sérülés újbóli kialakulásának esélye a statisztikák szerint 12-33% közé tehető.

myotendinosus junction

A sérülések és az izom-ín-MTJ anatómiai felépítése, hossza között eddig még egyszer sem sikerült összefüggést találniuk a szakembereknek.

Klinikai megjelenés

A sérülések sokszínűsége figyelhető meg, mind súlyossága és megjelenése alapján. Azonban a hamstring izmok proximális részeinek sérülése sokkal gyakoribbak, mint a distális részein. A leggyakrabban sérült izom a m. biceps femoris caput longum, a második leggyakrabban sérülő izom pedig a m. semimembranosus. [1][6]

Askling és munkatársai a sérüléseket 2 csoportra osztották. Az első csoportba a sprintelés során szerzett sérülést sorolták, mely leggyakrabban a m. biceps femoris caput longumot érinti. A második csoportban pedig hamstring izmok túlzott megnyújtása során keletkező sérüléseket találjuk (pl.: rúgáskor). Ilyen esetben leggyakrabban a m. semimembranosus értintett.

Külső erők hatására az izomrostok megnyúlnak, ezzel egyidőben a rostok kontrakcióba lépnek, annak érdekében, hogy a megnyúlást lelassítsák (excentrikus izommunka).

Indirekt trauma esetén az excentrikus izomműködés jelenti a legnagyobb rizikótényezőt a sérülés kialakulásában. Ilyenkor az MTJ területe a legkitettebb, hisz ilyen esetben erre a területre jut a legnagyobb terhelés. 

Direkt traumák kevésbé fordulnak elő, azok is inkább a kontaktsportokban. Itt legtöbbször az izomhas szenved sérülést. [2]

A hamstring izmok proximális részén kialakuló szakadások, tipikusan a hamstring izmok excentrikus működése közben hirtelen létrejövő csípőhajlítás idejében jönnek létre.

A sérülés bekövetkeztekor hirtelen fájdalom jelentkezik a comb hátsó részében. Gyakran hallható kattanás. A sérült antalgiás járást vesz fel, csökkenti a csípőnyújtást és térdhajlítást. Akut fázisban megjelenhet haematoma, nyomásérzékenység és izomgyengeség. Általában a haemotoma mértéke arányos a sérülés mértékével.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!