Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

text neck

Text Neck/SMS nyak

A Text Neck, magyarul az sms nyak a modern kor jelensége. Elsőként Dean L. Fishman fogalmazta meg a kifejezést. Tulajdonképpen az okostelefonok kedvezőtlen testhelyzetben történő használata miatt kialakult nyaki fájdalmat fejezzük ki vele. Ezt a kedvezőtlen helyzetet a szakirodalmak Turtle Neck, azaz teknős nyak testtartásnak is nevezik.  Az okos eszközök felhasználóinak száma folyamatosan növekedett az elmúlt évtizedben, és ezzel arányosan nőtt az sms nyak jelenség előfordulása is. Al Abdulwahab és munkatársai erős összefüggést találtak az okostelefon függőség és a nyaki problémák között 2017-es kutatásukban.

A fiatalok nagyobb hajlandóságot mutatnak a mobiltelefon használatra. Ők főként az interneten történő videók megtekintésére, közösségi médiára, játékokra és egyéb napi tevékenységre használják azt, míg a felnőttek sokkal inkább a munkájuk végzéséhez használják az okoskészülékeiket. (Sah és Sheth 2018.) A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült államokban a tizenévesek (14-18 éves korosztály) körülbelül 87%-a, az Egyesült királyságban pedig a tinédzserek (12-15 éves korosztály) 79%-a rendelkezik okostelefonnal és rendszeresen használják is a készüléket. Skierkowski és Wood 2012-es felmérése szerint Svédországban a 15 és 24 év közötti korosztály 82%-a rendelkezik okoseszközzel, és rendszeresen használják sms küldésére. A 18-34 éves felnőttek körében 92%-a rendelkezik az USA-ban okostelefonnal.

A mobiltelefon használata közben a nyak előre billentése közvetlen hatással van a gerincoszlopra.
A fej 15 fokos előre döntésekor körülbelül 12 kg-nak megfelelő nyomás nehezedik a nyaki gerincszakaszra. A terhelés 30 foknál 18kg, 45 foknál 22kg, míg 60 foknál pedig más 27 kg nyomásnak felel meg.

sms nyak1
Leggyakoribb tünetei
 • Merev nyak: Nyak mozgásának nehézsége, főként hosszas nyugalom után próbált mozgás nehézkes, fájdalmas
 • Fájdalom: előfordulhat egy pontban jelentkező, vagy kiterjedt fájdalom általában a nyak alsóbb szakaszán. Jellemzően tompa, de előfordulhat éles, szúró fájdalom is
 • Sugárzó fájdalom: gyakran karokba, vállba sugárzó fájdalom
 • Izomgyengeség: trapesius, rhomboideus izmok és a váll kirotátorainak gyengesége jelentkezhet
 • Fejfájás: suboccipitális izmok, azaz a tarkó alatti izmok feszülése generálhat fejfájást.
Ezen gyakori tünetek mellett előfordulhat
 • Fokozott háti kyphosis
 • Ízületi gyulladás
 • Csigolya degeneráció
 • Porckorong kompresszió
 • Izomgyengülés
 • A tüdő kapacitásának csökkenése
Kezelési lehetőségei

Ha Text Neck-ről van szó, a kulcs a megelőzés. Az okostelefonok és más egyéb kézi eszközök használata közben szem előtt kell tartani a következőket

 • Kerüljük a túlzott használatot, és tartsunk gyakori szüneteket
 • Kerüljük a hosszan tartó statikus testtartást
 • A készüléket igyekezzünk úgy tartani, hogy csökkentsük fej és nyak előrebillentett helyzetét. Inkább a készüléket emeljük a szemünk magasságába.
 • Kerüljük a nehezebb készülékek hosszasan egy kézben tartását.
text neck

Amennyiben már kialakult nálunk ez a tünetegyüttes ízületi lágyrészmobilizációval, triggerpont terápiával és egyéb manuális technikákkal csökkenthetjük a fájdalmat. Otthon is végezhető tornagyakorlatokkal pedig fenntarthatjuk a fájdalmatlan állapotot.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!