Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

text neck

Text Neck/SMS nyak

A Text Neck, magyarul az sms nyak a modern kor jelensége. Elsőként Dean L. Fishman fogalmazta meg a kifejezést. Tulajdonképpen az okostelefonok kedvezőtlen testhelyzetben történő használata miatt kialakult nyaki fájdalmat fejezzük ki vele. Ezt a kedvezőtlen helyzetet a szakirodalmak Turtle Neck, azaz teknős nyak testtartásnak is nevezik.  Az okos eszközök felhasználóinak száma folyamatosan növekedett az elmúlt évtizedben, és ezzel arányosan nőtt az sms nyak jelenség előfordulása is. Al Abdulwahab és munkatársai erős összefüggést találtak az okostelefon függőség és a nyaki problémák között 2017-es kutatásukban.

A fiatalok nagyobb hajlandóságot mutatnak a mobiltelefon használatra. Ők főként az interneten történő videók megtekintésére, közösségi médiára, játékokra és egyéb napi tevékenységre használják azt, míg a felnőttek sokkal inkább a munkájuk végzéséhez használják az okoskészülékeiket. (Sah és Sheth 2018.) A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült államokban a tizenévesek (14-18 éves korosztály) körülbelül 87%-a, az Egyesült királyságban pedig a tinédzserek (12-15 éves korosztály) 79%-a rendelkezik okostelefonnal és rendszeresen használják is a készüléket. Skierkowski és Wood 2012-es felmérése szerint Svédországban a 15 és 24 év közötti korosztály 82%-a rendelkezik okoseszközzel, és rendszeresen használják sms küldésére. A 18-34 éves felnőttek körében 92%-a rendelkezik az USA-ban okostelefonnal.

A mobiltelefon használata közben a nyak előre billentése közvetlen hatással van a gerincoszlopra.
A fej 15 fokos előre döntésekor körülbelül 12 kg-nak megfelelő nyomás nehezedik a nyaki gerincszakaszra. A terhelés 30 foknál 18kg, 45 foknál 22kg, míg 60 foknál pedig más 27 kg nyomásnak felel meg.

sms nyak1
Leggyakoribb tünetei
 • Merev nyak: Nyak mozgásának nehézsége, főként hosszas nyugalom után próbált mozgás nehézkes, fájdalmas
 • Fájdalom: előfordulhat egy pontban jelentkező, vagy kiterjedt fájdalom általában a nyak alsóbb szakaszán. Jellemzően tompa, de előfordulhat éles, szúró fájdalom is
 • Sugárzó fájdalom: gyakran karokba, vállba sugárzó fájdalom
 • Izomgyengeség: trapesius, rhomboideus izmok és a váll kirotátorainak gyengesége jelentkezhet
 • Fejfájás: suboccipitális izmok, azaz a tarkó alatti izmok feszülése generálhat fejfájást.
Ezen gyakori tünetek mellett előfordulhat
 • Fokozott háti kyphosis
 • Ízületi gyulladás
 • Csigolya degeneráció
 • Porckorong kompresszió
 • Izomgyengülés
 • A tüdő kapacitásának csökkenése
Kezelési lehetőségei

Ha Text Neck-ről van szó, a kulcs a megelőzés. Az okostelefonok és más egyéb kézi eszközök használata közben szem előtt kell tartani a következőket

 • Kerüljük a túlzott használatot, és tartsunk gyakori szüneteket
 • Kerüljük a hosszan tartó statikus testtartást
 • A készüléket igyekezzünk úgy tartani, hogy csökkentsük fej és nyak előrebillentett helyzetét. Inkább a készüléket emeljük a szemünk magasságába.
 • Kerüljük a nehezebb készülékek hosszasan egy kézben tartását.
text neck

Amennyiben már kialakult nálunk ez a tünetegyüttes ízületi lágyrészmobilizációval, triggerpont terápiával és egyéb manuális technikákkal csökkenthetjük a fájdalmat. Otthon is végezhető tornagyakorlatokkal pedig fenntarthatjuk a fájdalmatlan állapotot.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!