Combsérülések a sportban

Hamstring sérülés - mint leggyakoribb combsérülés

https://www.katonarehab.hu/2021/01/28/a-leggyakoribb-sportserules/Ebben a cikkben a hamstring sérülések előfordulásával és rehabilitációjával foglalkozunk. Lukács Dániel, a DVTK felnőtt labdarúgócsapat gyógytornász-fizioterapeutája mondja el tapasztalatait és ad tanácsot az egyik leggyakrabban előforduló sportsérüléssel kapcsolatban.

Nagyon gyakran találkozunk a hobbisportolók körében is ezzel a sérüléssel. Mi a helyzet az élsportban?

Lukács Dániel: Az élsportban a hamstring sérülés az egyik legtöbbször előforduló sérüléstípus. Izomsérülések között a profi labdarúgásban a csípőadduktorokkal és a quadriceps-szel valahol holtversenyben lehetnek az első helyért gyakoriság szempontjából. A probléma vele, hogy nagyon gyakran egy visszatérő jelenséggé válhat, talán itt a legnagyobb az újrasérülés veszélye. Nem egyszer fordult már elő, hogy egy játékosnak a korábbi években egyáltalán nem voltak hamstring tájéki panaszai, aztán egy részleges izomszakadás után “elindul a lavina”, és egy szezon alatt akár 4-5 alkalommal is rehabilitálnunk kell ugyanazon sérülést.

Vannak előjelei a hamstring sérüléseknek?

Lukács Dániel: Előfordulhat bármiféle előjel nélkül is, de gyakran már egy fáradt, terhelt izom sérül meg. Éppen ezért a szakadások, húzódások általában a futballban a mérkőzéseken a második félidőben történnek , vagy a héten az edzésperiodizáció egy olyan szakaszában, amikor már napok óta nem tudott az adott izom megfelelően regenerálódni. Legtöbbször a hamstring proximalis részén alakul ki a sérülés egy sprint vagy egy magas, távoli labda utáni hirtelen kinyúlást követően.

Hogy zajlik a rehabilitációja ezeknek a sérüléseknek?

Lukács Dániel: A rehabilitáció átlagosan 6-8 hetet vesz igénybe a csapathoz történő teljes visszaállásig. A gyógytorna során legfontosabb feladatunk a hátsó lánc (nem csak a hamstring!) erősítése és aktivációja a különböző mozgásmintákban, külön figyelmet fordítva a farizmokra és a lumbalis gerinc környéki izomzatra, mert ha ezek a mozgás során nem a megfelelő sorrendben és mértékben kapcsolnak be, az plusz terhelést ró a hamstringre. Továbbá az esetek többségében szükség van a csípőízület mobilizációjára is, mert itt általában kötöttség figyelhető meg, ami erre a sérülésre kifejezetten hajlamosít. Ha részleges vagy teljes izomszakadás is kialakult, akkor nagyon fontos a formálódó hegszövet minőségének a javítása. Az ilyen típusú izomsérülések hegesedéssel gyógyulnak, és sajnos a hegszövet megnyújthatósága sokkal rosszabb, mint az izomszöveté. Ennek a következménye, hogy a heg-izom határ egy kritikus zóna marad a továbbiakban, és a következő sérülés valószínűleg itt fog kialakulni. Az újrasérülések magas aránya részben annak köszönhető, hogy a hamstring gyakran végez excentrikus, fékező munkát, ahol egy jó nyújthatósággal rendelkező izomra van szükség, de a rossz minőségű hegszövet fizikai adottságai ezt nem teszik lehetővé. Tovább rontja a helyzetet, hogy sajnos még az élsportolók körében is a hátsó lánc rugalmassága gyakran jóval elmarad a kívánt értéktől egészséges állapotban is. Előfordulhat, hogy az alsó végtagi idegek mobilizálásra is szükség van, amely főleg többszörösen visszatérő eseteknél jön szóba.  A profi sportba való visszatérés feltétele a megfelelő csípő- és térdízületi mozgásterjedelem, a hamstring biomechanikai méréssel igazolt megfelelő izomereje, ami az egészséges oldalhoz viszonyítva maximum 10%-os eltérést mutathat, a fájdalom teljes megszűnése, a hátsó lánc megfelelő rugalmassága, illetve a sportágspecifikus pályatesztek teljesítése.

Hogyan előzhetjük meg, csökkenthetjük minimálisra az esélyét annak, hogy bekövetkezzen a sérülés?

Lukács Dániel: A hamstring sérüléseket ritkán váltja ki trauma, általában non-kontakt körülmények között jönnek létre, tehát lehet tenni a megelőzés érdekében. Az élsportolók körében a legnagyobb problémát a csípőízület többirányú (de főleg flexios) immobilitása, a farizmok és a mélyhátizmok inaktivitása és gyengesége, a hamstring-quadriceps arány eltolódása, a hátsó lánc gyenge nyújthatósága jelenti. Egy jól megtervezett, komplex prevenciós program ezekre alapul. Emellett oda kell figyelni az alapos, célspecifikus bemelegítésre és a megfelelő regenerációra. Egy profi labdarúgó (de mondhatnék bármilyen más élsportolót is) munkájának csak egy része zajlik a pályán, legalább ugyanolyan fontos az edzések előtti és utáni konditermi tevékenység a sportág által igényelt megfelelő egészségügyi állapot elérése és fenntartása érdekében.

Share on facebook

KaToNa Rehab

MOZGÁSSZERVI RENDELŐ

Egészségtudománnyal foglalkozó blog. Fizioterápiát és egyéb területeket érintő cikkek. 

Legnépszerűbb
Együttműködés

KaToNa GYM

AJÁnló

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük