Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

Vissza az iskolapadba

Most, hogy újra elindult az iskola, ráadásul a megszokott kerékvágásban, nem az otthon kényelméből távoktatás segítségével, úgy gondoltam érdekes lehet pár olyan információ, ami az „iskola pad” mozgásszervrendszerre gyakorolt hatásiaról szól. Sajnos sem a döntéshozók, sem a pedagógusok, sem pedig a bútorgyártók nem igazán foglalkoznak a helyes ülés forszírozásával és az ergonómiailag jó munkatér kialakításával. Teljesen az egyénre van bízva, hogy üli le azt a 12-13 évet az iskolapadban. Ráadásul pont az életnek azon szakasza ez a 12-13 év, mikor a legnagyobb változáson megy keresztül a fiatalok mozgásrendszere.

Több olyan kutatást csináltak már, ami egyértelműen kimutatja, hogy milyen káros egy éppen növésben lévő gyeremeknek a folyamatos rossz pozícióban való ülés.  Ilyen kutatás például JRHS (Journal of Research in Health Science) által végzett tanulmány, amit 2017 október és 2018 február között végeztek. Tunéziában 1221, 12-18 év közötti tanuló kapott egy kérdőívet, amiben nem csak az ülés okozta fájdalomra tértek ki, rákérdeztek a fizikai aktivitásukra és a szociális helyzetükre is. A tanulmány célja a nyak-, váll- és derékfájás gyakoriságának, kockázati tényezőinek és következményeinek azonosítása volt az iskoláskorúak körében.

 

A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a napi nyolc óránál hosszabb ülés a hátfájás kockázati tényezője. Hasonlóképpen arról is beszámoltak, hogy a napi két óránál hosszabb tévénézés megkétszerezi a derékfájdalom kialakulásának kockázatát serdülőknél. A helytelen ülés, és a nem megfelelő testtartásban, való több órás munka/tanulás hajlamosító tényező a kényelmetlenségre, fájdalomra és fáradtságra. A kényelmetlen testtartásban való ülés megnövekedett porckorongra terhelt nyomást eredményez, ami a porckorong alultápláltságához vezet és veszélyeztetheti az izom -csontrendszer integritását.

classroom, school, education-2093744.jpg

¹Különösen érdekes megjegyezni, hogy az osztálytermi bútorok hatása egyértelmű a kialakult fájdalmakra. A végső statisztikai modell megerősítette, hogy az ülés háttámlájának magassága és az üléstől deszkához mért távolság összefüggésben áll a derékfájással, mindemellett, hogy a túl alacsony asztal a nyaki fájdalom független kockázati tényezője. Ez a megállapítás rávilágított, hogy sokkal több figyelmet kéne szentelni az egészséges munkakörnyezetre.

Nyugodtan vigyünk párnát, vagy valamilyen magasítót, ha úgy látjuk nem elég magas a szék. Ne cipelje szegény gyermek a táskájában az összes könyvét, ha van erre lehetőség nyugodtan hagyja bent őket az iskolában. Iskola után pedig törekedjünk arra, hogy minél többet mozogjanak, ez nem csak a mozgásrendszerüknek, de a mentális teljesítő képességüknek és a lelküknek is jót tesz!

kids, zip line, children-521548.jpg

¹Prevalence, Risk Factors and Outcomes of Neck, Shoulders and Low-Back Pain in Secondary-School Children- Journal of Research in Health Science

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!