Vissza az iskolapadba

Most, hogy újra elindult az iskola, ráadásul a megszokott kerékvágásban, nem az otthon kényelméből távoktatás segítségével, úgy gondoltam érdekes lehet pár olyan információ, ami az „iskola pad” mozgásszervrendszerre gyakorolt hatásiaról szól. Sajnos sem a döntéshozók, sem a pedagógusok, sem pedig a bútorgyártók nem igazán foglalkoznak a helyes ülés forszírozásával és az ergonómiailag jó munkatér kialakításával. Teljesen az egyénre van bízva, hogy üli le azt a 12-13 évet az iskolapadban. Ráadásul pont az életnek azon szakasza ez a 12-13 év, mikor a legnagyobb változáson megy keresztül a fiatalok mozgásrendszere.

Több olyan kutatást csináltak már, ami egyértelműen kimutatja, hogy milyen káros egy éppen növésben lévő gyeremeknek a folyamatos rossz pozícióban való ülés.  Ilyen kutatás például JRHS (Journal of Research in Health Science) által végzett tanulmány, amit 2017 október és 2018 február között végeztek. Tunéziában 1221, 12-18 év közötti tanuló kapott egy kérdőívet, amiben nem csak az ülés okozta fájdalomra tértek ki, rákérdeztek a fizikai aktivitásukra és a szociális helyzetükre is. A tanulmány célja a nyak-, váll- és derékfájás gyakoriságának, kockázati tényezőinek és következményeinek azonosítása volt az iskoláskorúak körében.

 

A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a napi nyolc óránál hosszabb ülés a hátfájás kockázati tényezője. Hasonlóképpen arról is beszámoltak, hogy a napi két óránál hosszabb tévénézés megkétszerezi a derékfájdalom kialakulásának kockázatát serdülőknél. A helytelen ülés, és a nem megfelelő testtartásban, való több órás munka/tanulás hajlamosító tényező a kényelmetlenségre, fájdalomra és fáradtságra. A kényelmetlen testtartásban való ülés megnövekedett porckorongra terhelt nyomást eredményez, ami a porckorong alultápláltságához vezet és veszélyeztetheti az izom -csontrendszer integritását.

classroom, school, education-2093744.jpg

¹Különösen érdekes megjegyezni, hogy az osztálytermi bútorok hatása egyértelmű a kialakult fájdalmakra. A végső statisztikai modell megerősítette, hogy az ülés háttámlájának magassága és az üléstől deszkához mért távolság összefüggésben áll a derékfájással, mindemellett, hogy a túl alacsony asztal a nyaki fájdalom független kockázati tényezője. Ez a megállapítás rávilágított, hogy sokkal több figyelmet kéne szentelni az egészséges munkakörnyezetre.

Nyugodtan vigyünk párnát, vagy valamilyen magasítót, ha úgy látjuk nem elég magas a szék. Ne cipelje szegény gyermek a táskájában az összes könyvét, ha van erre lehetőség nyugodtan hagyja bent őket az iskolában. Iskola után pedig törekedjünk arra, hogy minél többet mozogjanak, ez nem csak a mozgásrendszerüknek, de a mentális teljesítő képességüknek és a lelküknek is jót tesz!

kids, zip line, children-521548.jpg

¹Prevalence, Risk Factors and Outcomes of Neck, Shoulders and Low-Back Pain in Secondary-School Children- Journal of Research in Health Science

Share on facebook
Legnépszerűbb
KaToNa Rehab a médiában

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.