Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

nyakfájás

Nyakfájás

A nem specifikus nyakfájás az emberek, csaknem kétharmadát érinti az élete során[1]. – A szakirodalmak szerint legérintettebb korosztály, a középkorúak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy részben az ülőmunka és egyéb szokásaink (text neck) hatására, már fiatal korban megjelenhetnek a panaszok. 

[1]Allan I Binder, MD, BSc (Med), MBChB, FRCP, Consultant Rheumatologist

A fájdalom különböző struktúrából eredőek lehetnek:

  • gerinc
  • lágyrészek
  • intervertebrális discusok és ízületek
  • gerincvelő és az abból kilépő gyökökből és idegekből
  • nyak közelében elhelyezkedő egyéb szervekből

A különböző struktúrákban kialakuló fájdalom okai különbözőek:

  • degeneratív
  • gyulladásos, reumatológiai
  • trauma
  • fertőzés
  • tumor

A fájdalom lehet helyi/lokális, vagy kisugárzó, melyek eredhetnek a középső és alsi nyaki szakaszon található ideggyökökből (C5-C8).

Helyileg általában a nyakon és a tarkótájon jelentkezik a fájdalom, ami olyan mértékű is lehet, hogy a beteg fő panasza, a fejfájás. Képalkotó vizsgálattal, a nyaki gerincen gyakran számos eltérés megfigyelhető, ám ezek nem minden esetben okonak panaszokat. A discus sérülése, hernializálódása (sérvesedés) is okozhat, csak nyakon jelentkező fájdalmakat, ha az adott discus nem érinti az ideggyököt, vagy a gerincvelőt. 

A nyakfájás lehet myofascialis eredetű is, mely esetben a trapéz izom és a lapocka körüli izmok spaszticitása (feszessége) a kiváltó ok. Külső tényezőként szerepet játszhat a hideghatás, a huzat, vagy egy rossz mozdulat. (Sok esetben használják a páciensek a „huzatot kapott” kifejezést.)

Kezelése

Orvosi vizsgálat és kezelés mellett a gyógytorna és manuálterápia bizonyulnak a leghatékony módszereknek, több tanulmány eredményei szerint is. 

A test mechanikai viszonyainak helyreállítása, ergonómia kialakítása. A feszes izomzat lazítása és az erősítésre szoruló izmok specifikus tornája. Sok esetben szükség lehet ízületi mobilizálásra. 

Egy 2003-as tanulmány eredményei alapján, azok a páciensek tünetei, akik fizioterápiás kezelésben (gyógytorna, manuálterápia) részesültek, szignifikánsan csökkentek. Nyaki mozgástartományuk növekedett és fizikai teljesítőképessüget visszanyerték.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Dedinszky Erzsébet
Dedinszky Erzsébet
2024-01-16
Kisebb megszakítással április óta járok Karasi Bencéhez. Most már írhatom, hogy járok🙂,mert az elején inkább csak odavonszoltam magam a hosszú ideje tartó térdfájásom miatt🙂. Nagyon kellemes körülmények között kapok manuàlterápiás kezeléseket és gyógytorna útmutatót. Bence nyugodsága, kedvessége és szakértelme segítségével már talán az is elképzelhető,hogy sikerül visszakapnom a fájdalom nélküli mozgás örömét.
Rege Márton
Rege Márton
2023-11-29
Iago Ferreiro
Iago Ferreiro
2023-11-29
Amazing profesional! I have been suffering for months with scapula and shoulder issues. After passing by a few fisiotherapists, I almost lost the hope...but thanks to Balázs I am actually recovering and improving week by week. I am incredibly thankful and would recommend him without hesitation. Moreover his English is really good.
Árpád Tóth
Árpád Tóth
2023-11-23
Karasi Bencéhez voltam először kezelésen. Fantasztikus ember nagyszerű tudással! Csak ajánlani tudom!
Klara Kun
Klara Kun
2023-11-21
Megi Olszewski
Megi Olszewski
2023-11-06
Vittoria Dragho
Vittoria Dragho
2023-08-31
Torma Balázshoz járok, már az első kezelés után érezhető volt a javulás. Végtelenül kedves és hozzáértő, csak ajánlani tudom!
Antonia Pach
Antonia Pach
2023-07-30
Szasz Eszter
Szasz Eszter
2023-06-29
Nagyon kedvesek az emberek, Tökéletes hely. Egyszerűen imádom!!😊
Kutasi-Baráth Petra
Kutasi-Baráth Petra
2023-03-16

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!