Szeretnél értesülni az újdonságokról?

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi értesítünk Téged az újdonságokról

[mc4wp_form id=”1232″]

nyakfájás

Nyakfájás

A nem specifikus nyakfájás az emberek, csaknem kétharmadát érinti az élete során[1]. – A szakirodalmak szerint legérintettebb korosztály, a középkorúak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy részben az ülőmunka és egyéb szokásaink (text neck) hatására, már fiatal korban megjelenhetnek a panaszok. 

[1]Allan I Binder, MD, BSc (Med), MBChB, FRCP, Consultant Rheumatologist

A fájdalom különböző struktúrából eredőek lehetnek:

  • gerinc
  • lágyrészek
  • intervertebrális discusok és ízületek
  • gerincvelő és az abból kilépő gyökökből és idegekből
  • nyak közelében elhelyezkedő egyéb szervekből

A különböző struktúrákban kialakuló fájdalom okai különbözőek:

  • degeneratív
  • gyulladásos, reumatológiai
  • trauma
  • fertőzés
  • tumor

A fájdalom lehet helyi/lokális, vagy kisugárzó, melyek eredhetnek a középső és alsi nyaki szakaszon található ideggyökökből (C5-C8).

Helyileg általában a nyakon és a tarkótájon jelentkezik a fájdalom, ami olyan mértékű is lehet, hogy a beteg fő panasza, a fejfájás. Képalkotó vizsgálattal, a nyaki gerincen gyakran számos eltérés megfigyelhető, ám ezek nem minden esetben okonak panaszokat. A discus sérülése, hernializálódása (sérvesedés) is okozhat, csak nyakon jelentkező fájdalmakat, ha az adott discus nem érinti az ideggyököt, vagy a gerincvelőt. 

A nyakfájás lehet myofascialis eredetű is, mely esetben a trapéz izom és a lapocka körüli izmok spaszticitása (feszessége) a kiváltó ok. Külső tényezőként szerepet játszhat a hideghatás, a huzat, vagy egy rossz mozdulat. (Sok esetben használják a páciensek a „huzatot kapott” kifejezést.)

Kezelése

Orvosi vizsgálat és kezelés mellett a gyógytorna és manuálterápia bizonyulnak a leghatékony módszereknek, több tanulmány eredményei szerint is. 

A test mechanikai viszonyainak helyreállítása, ergonómia kialakítása. A feszes izomzat lazítása és az erősítésre szoruló izmok specifikus tornája. Sok esetben szükség lehet ízületi mobilizálásra. 

Egy 2003-as tanulmány eredményei alapján, azok a páciensek tünetei, akik fizioterápiás kezelésben (gyógytorna, manuálterápia) részesültek, szignifikánsan csökkentek. Nyaki mozgástartományuk növekedett és fizikai teljesítőképessüget visszanyerték.

Mi segítünk

Ha magadra ismertél a cikkben és segítségre van szükséged, jelentkezz be egy állapotfelmérésre!

Zsófi Bartha
Zsófi Bartha
2022-10-04
Karola Magony
Karola Magony
2022-05-25
Laszlo Fodor
Laszlo Fodor
2021-08-10
Elhúzódó izomsérüléssel bajlódtam (terepfutó vagyok), Balázs rendkívül hatékonyan segített. Kedvesek, gyorsak és ha nem szükséges nem erőltetnek hosszú programot.
Karolina Krska
Karolina Krska
2021-08-07
Fanny hihetetlenül profi és segítőkész, nagy szakértelemmel rendelkezik és igazán nagyon kedves! Gondos és alapos felmérés után jött az izmok lazítása, majd a gyógytorna maga! Otthoni feladatokat is ad! Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Noémi Sófalvi
Noémi Sófalvi
2020-12-14
Profi szakképzett csapat, ahol mindig jó a hangulat😊már az első kezelés után úgy jöttem el tőlük mintha újjá születtem volna, így bátran ajánlom mindenkinek aki barátságos, és tényleg igazi szakemberek kezei alatt szeretne gyógyulni/helyre jönni!
Pal Sari
Pal Sari
2020-02-06
Dániel Kósa
Dániel Kósa
2020-01-27
György Kulcsár
György Kulcsár
2020-01-27
Pro csapat, csak ajánlani tudom.
Andris Szepesy
Andris Szepesy
2020-01-15
Péter Sipos
Péter Sipos
2019-12-10
Még kint Angliában sikerült eltörnöm a kezem és nem ajánlottak gyógytornát , mivel pedig kellett volna. Balázs megnézte és egyből látta mi a probléma. Nagyon profi csapat és kiválóan bánnak az emberekkel. Most heti egyszer járok hozzá , inkább ilyen utó kezelésre :) Csak ajánlani tudom őket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jogi nyilatkozat

A weboldal tartalmának szerzői joga a KaToNa Rehabot illeti meg, kivéve azon eseteket, amikor konkrét dokumentumban más forrás van feltüntetve, vagy a szerzői joggal kapcsolatban egyéb közlés történik.

A weboldalon szereplő információk (írások, képek, videók, stb.) részben, vagy egészben történő másolása és újra felhasználása -írásban megkért engedélyünk nélkül- szigorúan tilos!

A weboldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Nem minősülnek terápiás javaslatnak, kizárólag tájékoztató, oktató jellegűek. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, gyógytornászát!